Premies autoverzekering vierde jaar op rij goedkoper

Auto BA verzekering premie goedkoper corona

De premies voor een BA-autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) zijn het voorbije jaar 1,33 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, de statistiekdienst van de FOD Economie. De opkomst van rijhulpsystemen blijkt daarbij een belangrijke oorzaak. Ook prijsconcurrentie en de coronacrisis doen hun duit in het zakje.

Volgens de inflatiecijfers van Statbel, de statistiekdienst van de FOD Economie, zijn premies voor een BA-verzekering voor chauffeurs het afgelopen jaar 1,33 procent goedkoper geworden. De premies zitten al bijna vier jaar in dalende lijn: midden 2016 werd de prijsdaling ingezet.

De oorzaak van de prijsdaling ligt vooral bij de opkomst van rijhulpsystemen in de auto. Rijstrookhulp, automatische noodremhulp, vermoeidheidswaarschuwingen,… ze zorgen er mee voor dat de premies in dalende lijn gaan. “Zo waren er tien jaar geleden op elke 1.000 wagens met een BA-verzekering nog 72 die een ongeval met schade hadden veroorzaakt. In 2018 waren er dat nog slechts 59”, zegt Leen Verheyen van Hillewaere Verzekeringen.

Corona-effect?

De consument doet er zijn voordeel mee, zo blijkt: onderlinge prijsconcurrentie en commerciële aanbiedingen zorgen eveneens voor verminderde premies. Daarnaast kan ook de coronacrisis een gunstige invloed hebben op je autoverzekering: “Wie door de coronacrisis van zijn werkgever meer ruimte krijgt om vaker van thuis uit te werken, en dus minder met de eigen auto gaat rijden, kan er goed aan doen om een bijvoegsel te laten maken aan zijn huidige polis dat een maximumaantal kilometers vooropstelt”, aldus Verheyen.

Of de coronacrisis directe gevolgen heeft voor de premies voor een BA-verzekering, is nog niet zeker: de ongevallencijfers mogen de voorbije maanden dan wel sterk afgenomen zijn, naarmate het gewone leven herneemt neemt ook de kans op ongevallen weer toe. “Als het aantal schadegevallen nog maanden blijft dalen, bijvoorbeeld door meer thuiswerk, kunnen er de volgende jaren nog prijsdalingen volgen”, meent verzekeraar Hillewaere.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws