ANPR-camera's gaan je betrappen op gsm-gebruik

ANPR camera gsm auto

ANPR-camera's, oftewel Automatic Number Plate Recognition-camera's, zijn camera’s die gebruikt worden om verkeers- en andere overtredingen te registreren en ze te linken aan een nummerplaat. Verkeersinstituut VIAS wil ze nu ook inzetten in de strijd tegen bellen achter het stuur.

De zogenaamde “slimme camera’s” kunnen nummerplaten lezen, waardoor de politie ze onder meer gebruikt voor trajectcontroles of om geseinde nummerplaten op te sporen. In ons land staan er vandaag zo’n 1.900 ANPR-camera's opgesteld, op vaste plaatsen of op anonieme auto’s van de politie.

Verkeersinstituut VIAS is nu bezig aan een proefproject om met de hulp van ANPR-camera's chauffeurs te registreren die tijdens het rijden met hun gsm bezig zijn. De inspiratie daarvoor komt uit Nederland, waar ze de technologie al langer gebruiken in de strijd tegen bellen achter het stuur.

Volgens de kranten La Meuse en Het Belang van Limburg wordt de technologie binnenkort uitgebreid getest op een snelweg in de buurt van Antwerpen. De beelden van betrapte chauffeurs moeten dan gecontroleerd worden door een agent. Vorig jaar steeg het aantal overtredingen voor gsm-gebruik achter het stuur in ons land met 6,3 procent, na enkele jaren gedaald te zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
this 14:20
afbeelding van this

En hoe werkt dat dan? Door middel van machine learning gaat die leren te herkennen of een mobilist een gsm vast heeft? Of gaat er een agent nonstop beelden zitten bekijken om te zien of iemand een gsm vasthoudt?

Jos D. 08:41
afbeelding van Jos D.

Is uitgelegd geweest op het journaal. En het is het eerste.

Rita Vereecke 19:41
afbeelding van Rita Vereecke

Zelf op het nippertje eens aan de dood ontsnapt door tegenligger die bezig was op zijn gsm, kwam volledig op mij aangereden. Toen het toch nog net goed afliep, moest ik mij aan de kant zetten om te bekomen. Vandaar ik heel blij ben met de ANPR-camera's!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws