1 op 2 Vlamingen kent wet rond speed pedelecs en elektrische steps te weinig

De Grote Verkeersquiz Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Eén Vlaming op twee is niet genoeg vertrouwd met de regels rond nieuwe vervoersmiddelen zoals speed pedelecs en elektrische steps. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Om die kennis bij te schaven, lanceert de stichting samen met Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) de elfde editie van De Grote Verkeersquiz.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) vroeg bij 900 Vlaamse weggebruikers tussen 16 en 65 jaar oud hoe het met hun kennis van de verkeersregels rond nieuwe vervoersmiddelen gesteld was. Niet goed, zo blijkt uit de enquête: zo weet amper 53 procent dat speed pedelecs niet verplicht op het fietspad moeten rijden als de snelheidslimiet 50 km/u of minder bedraagt. 29 procent denkt dat speed pedelecs altijd het fietspad moeten gebruiken, 18 procent twijfelt.

Met een elektrische step mag je niet op het voetpad als je sneller dan stapvoets rijdt. Van die regel is 54 procent van de weggebruikers op de hoogte. 62 procent weet wel dat je voorrang moet verlenen aan een elektrische step op het fietspad. 10 procent twijfelt, 28 procent denkt dat dit niet hoeft.

"Speedpedelecs en elektrische steps winnen dan wel aan populariteit in het straatbeeld; toch is het met onze verkeerskennis over deze nieuwe vervoersmiddelen pover gesteld. Uit ons onderzoek blijkt dat iedereen nog een ‘trapje’ kan bijsteken”, zegt Werner De Dobbeleer, woordvoerder van de VSV. Om die kennis bij te schaven, kun je vanaf vandaag tot en met 15 november deelnemen aan de elfde editie van De Grote Verkeersquiz.

Bijschavingsquiz

Wie zeven van de tien meerkeuzevragen goed beantwoordt, maakt kans op een elektrische fiets of andere prijzen. Je kunt zo vaak je wil meedoen aan de quiz: je krijgt immers steeds andere vragen te zien. “Regelmatig komen er nieuwe verkeersregels bij. Je kennis testen en bijschaven is daarom een must voor je eigen veiligheid en die van anderen. Met De Grote Verkeersquiz kan dat op een leuke en speelse manier”, zegt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Deelnemen kan op de website van De Grote Verkeersquiz.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws