Verenigd Koninkrijk stopt in 2030 met verkoop nieuwe benzines en diesels

Verenigd Koninkrijk benzine diesel 2030

De Britse premier Boris Johnson wil de verkoop van nieuwe auto’s op benzine en diesel al in 2030 aan banden leggen. Dat schrijft hij in een column in de krant Financial Times. De deadline wordt daarmee vroeger gelegd dan in februari werd aangekondigd.

Begin dit jaar opperde de Britse regering om in 2035 geen nieuwe benzine- en dieselwagens meer te verkopen. Er werd zelfs gewag gemaakt van een deadline in 2032, maar die komt nu nog vroeger te liggen, zo schrijft de Britse premier Boris Johnson in zijn column in de krant Financial Times.

“We gaan meer dan 2,8 miljard pond investeren in elektrische auto’s, de uitrol van laadpunten en de assemblage van duurzame batterijen in Britse gigafabrieken. Daardoor kunnen we de verkoop van nieuwe auto’s en bestelwagens op benzine en diesel beëindigen in 2030." Voor hybrides wordt er nog een uitzondering gemaakt tot 2035, op voorwaarde dat ze een “aanzienlijke afstand” kunnen afleggen zonder CO2 uit te stoten. Concreet gaat het dan om plug-inhybrides.

De beslissing maakt deel uit van een tienpuntenplan van Johnson om het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 volledig koolstofneutraal te maken. In Ierland, Duitsland en Nederland liggen er gelijkaardige plannen op tafel, terwijl Frankrijk en Spanje in 2040 moeten volgen. Noorwegen legt de verkoop van verbrandingsmotoren in 2025 al aan banden.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws