Car-Pass blijft jagen op fraude, ondanks corona

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Car-Pass heeft de cijfers rond de kilometersjoemelaars in 2020 vrijgegeven. Ondanks de corona-crisis blijken toch nog heel wat kilometerstanden te moeten worden teruggedraaid om een netjes uitziende auto aan de man te brengen.

Car-Pass, dat is nog altijd het documentje waar iedere autogarage op invult welke kilometerstand de auto heeft bij een onderhoud, een bandenwissel of na een herstelling bij een ongeval. Het is een document dat je krijgt als je een tweedehandswagen koopt, een document dat vertrouwen moet inboezemen. Soms komen er echter kilometerfraudes aan het licht, al lijkt de tendens wel vooral te verschuiven naar wagens die werden ingevoerd uit het buitenland, omdat daar niets gelijkaardigs bestaat en de verkoper zo makkelijker kan sjoemelen.

Zo zien we op bovenstaand beeld dat zeven van de tien wagens uit het buitenland komen en tóch betrapt werden op het terugdraaien van de kilometertellers. Dat komt omdat Car-Pass sinds vorig jaar de kilometerstanden doorgestuurd krijgt van de autoconstructeurs zelf. Een Volkswagen Golf uit 2003 spant daarbij de kroon, met 493.919 verdwenen kilometers. 163.574 km staat dan ook mooier op de teller dan 657.493 km. De Mercedessen blijken nog altijd gewilde prooien voor het terugdraaien van de tellers, al maakt het dan niet zoveel uit of het om een makkelijk model uit 1988 gaat, dan wel om een bijna-nieuwe uit 2015. In de lijst zitten ook vier lichtebedrijfswagens, dus je ziet dat de kilometerterugdraaiers van alle markten thuis zijn.

Toch meldt Car-Pass dat er in totaal slechts 1.716 gevallen (0,16% van het totaal) van tellerfraude werden vastgesteld en er in 605 gevallen (2,4 %) om een geïmporteerde auto ging. Dat is weinig, want vorig jaar werden ondanks de corona-dip toch 791.981 Car-Pass documenten uitgereikt. Daarnaast ontving Car-Pass 8,2 miljoen tellerstanden uit after-sales activiteiten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws