Moeten steden straks SUV's verbannen?

Het aandeel van de SUV en de crossovers in de autoverkoop in ons land blijft stijgen. In de eerste drie maanden was bijna één op twee verkochte wagens een SUV. Voor Mobiliteitsdeskundige Eva Van Eenoo (VUB) is het tijd om diens vrijheden te beperken.

De SUV en de crossover, vaak geadverteerd als een auto voor de 'urban jungle', de stad dus. Maar vaak doen ze daar meer fout dan goed want zo'n SUV geeft een vals gevoel van veiligheid. Volgens Eva Van Eenoo (VUB) is het tijd om de toelatingen voor de SUV's tot de stad te herbekijken. Ze pleit dan ook voor no-SUV zones.

"Meer en meer steden (zoals Antwerpen, Brussel,...) beginnen lage-emissiezones in te richten. Maar als we proberen te reguleren welke wagens er in stadscentra nog binnen mogen, moeten we misschien wat breder nadenken en niet enkel de roetuitstoot bekijken," aldus Van Eenoo op Radio1.

Ze pleit er dan ook voor om verkeersveiligheid vanuit een breed perspectief te bekijken. Een auto met een grotere massa zorgt voor een grotere kans op ernstige letsels. Een SUV zorgt vooral voor een veiliger gevoel voor de inzittenden maar het zou kunnen dat je dan minder alert reageert op de omgeving rond je.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 8 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
this 11:24
afbeelding van this

Een BMW 7 geeft je anders ook een groot gevoel van veiligheid, gaan we die ook maar gaan verbieden?
Wat een zever... alsof een kleine crossover SUV'tje nu zo problematisch is.
Met parkeerplaatsen die steeds krapper worden, lost dit probleem zichzelf wel op.
Stop eens met van alles en nog wat te verbieden.

Adriaan 11:58
afbeelding van Adriaan

Hoe zeer ik ook een afkeer heb voor suv's, hoe groter mijn walging voor zulke "initiatieven". Ervanuit gaan dat een auto een investering is in de orde als een nieuwe winterjas kopen, is het inderdaad zeer makkelijk om zulke conclusies te trekken. Verbieden, taxeren,... Veel meer kunnen we tegenwoordig precies niet meer. Maar ze vergeten zo vaak intezien waarom de belg zo verlekkerd is op zijn auto. Wat is het alternatief? Bussen die we nog duurder gaan maken met nog minder haltes? Treinen die soms even lang op zich laten wachten als een gemiddelde belgische regeringsvorming? Allemaal met de fiets? Allemaal goed en wel als je in een stad woont en in diezelfde stad werkt. Maar kijk naar onze realiteit en de ruimtelijke ordening chaos belgie zich in bevind. Geen wonder dat je graag wat eigen controle hebt over je eigen tijd en verplaatsingen.
Had ons openbaar vervoer zo goed gewerkt zoals in landen als Japan, helemaal akkoord dat we dan kunnen gaan kijken of de auto wel nog een plek heeft in onze maatschappij. Maar die onozelaars in Brussel blijven maar bekvechten om ons complex landje nog complexeren te kunnen maken zodat zij job zekerheid hebben, maar problemen aanpakken waar die zich voordoen op een constructieve manier? Owh nee zeker! Zo gaat dat niet bij ons hoor!

Waxweazel 12:03
afbeelding van Waxweazel

Wat met bestelwagens ? Zeker de grote bestellers zullen dan ook moeten geweigerd worden.

Mathieu 12:42
afbeelding van Mathieu

Ze is dan ook een bicycle advocate:
"Eva Van Eenoo holds a master degree in History (Ghent University, 2003) and a master degree in Urbanism & Spatial Planning (Ghent University, 2018). Currently she is a PhD-student at Cosmopolis. Before joining the VUB Eva worked as a bicycle advocate at the Fietsersbond (cycling association in Flanders and Brussels)" Bron: Cosmopolis,be

Begin de dag van vandaag maar eens onderscheid te maken van welke wagen (suv of coss over) een vals gevoel van veiligheid geeft en welke niet. Moet je dan een ouder koppel met een Seat Arona dan ook de toegang gaan verbieden? Miljaarde, waar gaan we naar toe zeg?

Peter V 18:27
afbeelding van Peter V

Wat is dat tegenwoordig, alles en iedereen is tegen de auto, het beste vervoermiddel die er ooit was en ooit zal zijn. Trouwens mijn grootste hobby's is autorijden.

Amadeus 21:13
afbeelding van Amadeus

Het zou nuttig zijn als deze veronderstelling onderbouwd worden door feiten.
Zonde en niet duurzaam en draagt niets bij.

Pallo 09:10
afbeelding van Pallo

Wat gaan ze nog meer uitvinden om te verbieden?

a b 08:47
afbeelding van a b

Auto's. Dat is het uiteindelijke doel van die hippies. Maar dat gaat niet in één keer, dus proberen ze het heel stapsgewijs.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws