
Nieuwe auto’s moeten in 2030 55 procent minder CO2 uitstoten dan vandaag het geval is. Vanaf 2035 wordt dat strenger, en moeten nieuwe auto’s 100 procent minder uitstoten. Dat heeft de Europese Commissie vandaag officieel op tafel gelegd. In de praktijk komt dat neer op het einde van de klassieke verbrandingsmotor.
De Europese Commissie heeft een reeks wetsvoorstellen klaargelegd om de netto-broeikasuitstoot tegen 2030 met 55 procent te verminderen. Tegen 2050 moet Europa volledig klimaatneutraal zijn. Een van die voorstellen is een daling van de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s met 100 procent vergeleken met vandaag.
Strengere doelstellingen
De broeikasgasuitstoot van wegtransport maakt bijna 20 procent uit van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie. Die uitstoot is sinds 1990 bovendien aanzienlijk toegenomen, zo stelt de Europese Commissie vast. Daarom wil de Commissie de doelstellingen uit 2019 aanscherpen, waarin onder meer staat dat auto’s nu nog maar gemiddeld 95 g/km aan CO2 mogen uitstoten, en dat die norm in de toekomst geleidelijk strenger wordt.
Tegen het einde van dit decennium, in 2030, moeten nieuwe auto’s gemiddeld 55 procent minder CO2 uitstoten dan vandaag het geval is. Vanaf 2035 wordt die norm nog verstrengd: dan mogen nieuwe auto’s concreet geen uitstoot meer veroorzaken. In de praktijk betekent dit dat er geen auto’s meer met een klassieke benzine- of dieselmotor meer mogen worden verkocht. Ook de verkoop van hybrides komt daarmee op de helling te staan.
Laadinfrastructuur aanpassen
Europa vraagt bovendien van zijn lidstaten om hun laadinfrastructuur tegen hetzelfde tempo uit te breiden. Langs grote snelwegen wil de Europese Commissie om de 60 kilometer laadpunten voor elektrische auto’s, en om de 150 kilometer plaatsen om waterstof te tanken.
Frankrijk en Duitsland, twee landen met een grote auto-industrie, lijken alvast tegenwicht te willen bieden tegen de voorstellen van de Europese Commissie. Voorstanders van de Europese plannen, zoals de ngo Transport & Environment, hopen dat deze wetsvoorstellen de elektrische auto democratiseren.
Recente reacties
Vergroening op z’n best: Audi experimenteert met planten voor je autointerieur
En dan moet je op het werk uitleggen waarom er een bloempot chirurgisch verwijderd is van tussen uw...
Door Adriaan 3 uur geleden
Vraag: liever trajectcontroles of flitspalen?
Zelf in Duitsland is die logica zoek. Vroeger klopte dat misschien, maar de laatste jaren heeft er...
Door Adriaan 9 uur geleden
Subaru BRZ dan toch verkrijgbaar in Europa, maar niet bij ons (2023)
nog niet officieel bekend maar er zullen 10 BRZs beschikbaar zijn voor de Belgische markt,...
Door Tom 10 uur geleden
Vraag: liever trajectcontroles of flitspalen?
Dit. Het lijkt de logica zelve, maar helaas is dat niet in het geval in de meeste Europese landen...
Door FLP 11 uur geleden