Jawel, ook Ferrari en Lamborghini moeten overstappen op EV’s

Ferrari elektrisch 2030-2035

Als de Europese Commissie zijn ambitieuze wetsvoorstellen doorgevoerd krijgt, ontsnappen ook merken met lagere verkoopvolumes niet meer aan de strengere CO2-normen. Tot nu toe kregen ze van Europa een uitzondering.

In de nieuwe, ambitieuze plannen van de Europese Commissie om de hele Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken, worden de doelstellingen voor nieuwe auto’s verscherpt. Tegen 2030 moeten ze 55 procent minder uitstoten dan vandaag het geval is (gemiddeld 95 g/km), vijf jaar later moet dat 100 procent zijn. Concreet mogen nieuwe auto’s dan geen CO2-uitstoot meer veroorzaken.

“Derogatie”

Als de plannen van de Commissie worden goedgekeurd door de Europese lidstaten en het Europees Parlement, dan betekent dat een flinke verstrenging van de huidige plannen. Daarin voorzag Europa een uitzondering voor kleinere constructeurs die per jaar minder dan 10.000 voertuigen aan de man brachten. Die uitzondering wordt vanaf 2030 geschrapt. Alleen merken die jaarlijks minder dan 1.000 auto’s verkopen, ontspringen nog de dans.

Lamborghini elektrisch 2030-2035

Concreet betekent dit dat ook supercarconstructeurs als Ferrari en Lamborghini niet meer aan de strenge regels ontsnappen. Volgens cijfers van analysebureau JATO Dynamics verkocht Ferrari vorig jaar in 26 EU-lidstaten in totaal 4.196 auto’s. Concurrent Lamborghini geeft geen specifieke Europese cijfers, maar verkocht vorig jaar wereldwijd 7.430 auto’s, waarvan er al bijna 1.000 naar Duitsland en Italië gingen.

Hybride respijt

Hoewel beide merken langzaamaan een hybridestrategie ontwikkelen, zullen ook zij dus een versnelling hoger moeten schakelen. De hybridestrategie geeft hen respijt tot 2030, maar als Europa de plannen doordrukt, is het daarna zelfs onherroepelijk gedaan met de hybride V8 en V12. Want vrijwillig minder dan 1.000 auto’s verkopen? Dat is uiteraard geen optie.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
a b 15:44
afbeelding van a b

Ik ben benieuwd hoe makkelijk het gaat zijn in 2040 ofzo om nog aan brandstof te geraken voor je oude wagen. Hopelijk wordt oldtimers hebben geen dode hobby.

Edison 20:36
afbeelding van Edison

Ik denk toch dat voor dergelijke wagens verbrandingsmotoren op synthetische brandstoffen een betere oplossing zouden zijn.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws