Parijs voortaan gigantische zone 30 (2021)

Parijs snelheid stad 30 km u

Vanaf 30 augustus 2021 is Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, één gigantische zone 30 geworden. Enkel de ring rond Parijs (Peripherique) en enkele grote toegangswegen vormen een uitzondering op de regel.

Nadat Brussel begin dit jaar één gigantische zone 30 werd volgt nu ook Parijs. Want in de Franse hoofdstad is vanaf 30 augustus 2021 een maximumsnelheid van 30 km/u van kracht. Met die maatregel wil huidig burgemeester Anne Hidalgo de verkeersveiligheid verhogen en de geluidspolutie terugdringen. De nieuwe wet past in een groter plaatje om de auto steeds meer uit het straatbeeld te krijgen van Parijs.

30... maar niet overal

Concreet betekent dit dat in het overgrote deel van de stad een maximumsnelheid van 30 km/u geldt. Al zijn er - net zoals in Brussel - uitzonderingen op die regel. Zo behoudt de ring rond Parijs (de "Peripherique") haar maximumsnelheid van 70 km/u. Op enkele grote verkeersaders door de stad blijft de maximumsnelheid 50 km/u. Het gaat dan over straten zoals de Champs-Elysées.

Met de 30 km/u-regel volgt Parijs zowat 200 andere (kleinere) Franse steden én een grotere beweging die door West-Europa trekt. Naar verwachting volgt Lyon volgend jaar door een grote zone 30 te introduceren. Door de snelheid van gemotoriseerde voertuigen te verlagen, willen steden alternatieve vervoersmiddelen interessanter maken. Denk maar aan de fiets, deelstep en uiteraard... je eigen voeten. 59% van de Parijzenaars stemde voor de nieuwe wet.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws