GSM-gebruik achter het stuur wordt voortaan zwaarder beboet (2022)

GSM-gebruik rijden 2022

Betrap jij jezelf er wel eens op, tijdens het rijden een berichtje te sturen of je smartphone zonder houder als gps te gebruiken? Dan stop je daar maar beter terstond mee, want op elk gebruik van de gsm staan vanaf 3 maart 2022 zwaardere straffen.

Hoe ingeburgerd het intussen ook mag lijken, elk jaar zijn er naast zo’n 2.500 gewonden nog steeds gemiddeld 30 doden in het verkeer te wijten aan het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. Dat zijn er 30 te veel, aldus federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Daarom worden de regels omtrent afleiding in het verkeer nu verstrengd en de boetes verhoogd.

Gsm-houder verplicht

Met ingang van 3 maart 2022 wordt de definitie van ‘handenvrij bellen’ namelijk licht aangepast. Voortaan is het ook niet meer toegestaan om te telefoneren met je gsm op luidspreker wanneer die gewoon op je schoot ligt tijdens het rijden. In de plaats daarvan wordt het verplicht om het toestel in een gepaste houder te plaatsen indien je het onderweg wil gebruiken, en mag je het scherm ook alleen maar aanraken wanneer je auto stilstaat. Die regel wordt bovendien doorgetrokken naar andere apparaten. Je mag dus ook niet zomaar gamen op je tablet of lezen met je e-reader op de schoot tijdens het rijden — voor wie dat ooit zou durven proberen.

Daarnaast wacht wie betrapt wordt op het gebruik van een mobiel toestel tijdens het rijden ook een strengere boete. Afgeleid onderweg zijn verandert namelijk van een tweedegraadsovertreding in eentje van de derde graad. Dat betekent dat de boete opgetrokken wordt van 116 naar 174 euro, en daar kan je toch al een heel knappe gsm-houder voor aanschaffen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws