Elektrische steps krijgen (eindelijk) nieuwe verkeersregels (2022)

elektrische step regels vlaanderen

Elektrische steps worden steeds populairder, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder risico. Om alles veilig te laten verlopen, gelden er vanaf 1 juli (2022) nieuwe regels voor het gebruik van de elektrische step. Zo geldt er binnenkort een minimumleeftijd, verbod op voetpaden en mag je geen passagiers vervoeren op een e-step.

Woon je op de boerenbuiten, dan is de kans groot dat je in het dagelijks verkeer niet al te veel contact maakt met elektrische steps. In drukkere dorpen en - vooral - steden is de elektrische step een steeds meer populaire verplaatsingsmethode. Om in te spelen op de gegroeide populariteit (en de risico's die daaraan vast hangen in het verkeer) rolt Vlaanderen vanaf 1 juli 2022 nieuwe regels uit voor het gebruik van de e-step.

Geen e-step onder de 16 jaar

Gebruikers van e-steps worden voortaan gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee ze rijden. Ze moeten dus steeds de regels voor fietsers volgen. Concreet betekent het dat ze niet langer op het voetpad mogen rijden maar het fietspad moeten volgen. Zijn er geen fietspaden, dan moeten ze op de rijbaan rijden. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook e-steps) al dan niet toegelaten zijn. Zo ja, dan moeten ze stapvoets rijden.

elektrische step regels vlaanderen

Om te voorkomen dat jonge tieners of kinderen met snelheden van 25 km/u tussen het gemotoriseerde verkeer rijden, geldt voortaan een leeftijdsgrens van 16 jaar. Een uitzondering wordt gemaakt voor woonerven, wegen voorbehouden voor voetgangers en speelstraten. Tenslotte is het voortaan ook verboden om met z'n tweeën op een e-step te rijden. Specifiek zegt de overheid dat het expliciet verboden is om passagiers te vervoeren op gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

Parkeeroverlast

Net zoals dat het geval was bij deelfietsen worden e-steps (en dan vooral deelsteps) steeds vaker achtergelaten op willekeurige plaatsen in grootsteden. Hinderlijk en gevaarlijk natuurlijk. Voor e-steps zijn er voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod, beide aangeduid met verkeersborden. Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat je step de doorgang niet belemmert.

De regels gaan in vanaf 1 juli 2022.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 09:40
afbeelding van andre123

dat dat SPEELGOED eindelijk aan banden gelegd wordt is maar normaal,tegen 25km/u door de voetgangers slalommen is trouwens meer regel dan uitzondering op sommige plaatsen(liefst nog met oortjes in,zodat ze zeker niets zouden horen van het verkeer of omgeving)...trouwens,en dat geld ook voor fietsen,zeker speed elec ,een ev moet een geluid produceren onder 30km/u........................................

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws