Brandstof wordt duurder vanaf 2027, elektrisch rijden toegankelijker

Brandstofprijzen 2022

In het Europees Parlement is een akkoord bereikt over maatregelen om de CO2-uitstoot verder te beperken, en dat zal je voelen in je portemonnee. Er komt namelijk een extra taks op brandstof, waardoor je meer zal betalen aan de pomp. Voor dat gebeurt, belooft de EU echter een fonds voor financiële steun op poten te zetten.

Dit weekend hebben de EU-bonzen tot in de late uurtjes vergaderd met het ‘Fit for 55’-plan in het achterhoofd. Daarbij moet de Unie tegen 2030 namelijk 55% minder CO2 gaan uitstoten dan in 1990 het geval was. Dat wisten we al langer dan vandaag, maar nu is ook beslist welke stappen ze daartoe gaan ondernemen. Je zal het misschien niet graag horen maar ook jij zal daar het één en ander van gaan voelen, al belooft de EU wel dat dit zowel in negatieve als in positieve zin moet gelden.

Afspraak aan de pomp in 2027

Het emissiehandelsysteem, dat al langer van toepassing is op bedrijven binnen de grenzen van de Europese Unie, zal namelijk aanzienlijk uitgebreid worden om het ETS II — kort voor Emission Trading System II — te vormen. Dat houdt concreet in dat er ook op fossiele brandstoffen uitstootrechten betaald dienen te worden, en die zullen door de energieleveranciers doorgerekend worden aan de gebruiker. Daardoor zal het voltanken van je geliefde benzine- of dieselmobiel weer wat duurder worden, net als het verwarmen van je woonst. De startdatum van dit alles staat momenteel op 2027, al is er wel een mogelijkheid tot uitstel naar 2028 indien de huidige energiecrisis nog langer aanhoudt.

Europees Parlement 2022

Dat is trouwens niet de enige toegeving die de onderhandelaars vastgelegd hebben. Het Europees Parlement is namelijk ook met de lidstaten overeengekomen om een jaartje voor ETS II in voege treedt, in 2026 dus, een Sociaal Klimaatfonds op poten te zetten. Dat fonds moet steun bieden aan zij die willen opschalen naar duurzamere huisvesting of — en daar gaat het hier nog steeds over — mobiliteitsoplossingen. Reken dus op maatregelen die elektrisch rijden toegankelijker of zelfs goedkoper moeten maken. Het geld voor dat fonds komt van de ETS-inkomsten die onder andere uit de extra brandstoftaksen gehaald worden. Het doel van dit alles is natuurlijk om ervoor te zorgen dat we steeds minder auto’s met verbrandingsmotoren kopen en houden, in aanloop naar de ban op hun verkoop in 2035.

Laatst gepubliceerd

Reacties (17)

Plaats een reactie
Mathieu 16:04
afbeelding van Mathieu

En zeggen dat de uitstoot van de wagens in Europa maar 1.1% van de weredlwijde uitstoot maakt. Ik vraag mij af waarom wij hier in Europa als middenklasse het gelag moeten betalen en als wereldwijd voorbeeld moeten genomen worden. En ja, dit gaat niet enkel over de wagens, maar het zit er toch weer in.
Nu enkel nog wachten tot de leasingwagens zwaarder belast gaan worden, het rijbewijs met punten er komt en de kilometerheffing er komt. Dan is het terug met paard en kar! :-)

this 09:06
afbeelding van this

Er is wel nog een tweede aspect naast de CO2 uitstoot, namelijk fijnstof. En dat heeft impact op jouw directe omgeving. De fijnstof die ze uitstoten in China, daar merken we niets van.

Dat even los van het feit dat ze het wel veel te hard willen afraden, het doel heiligt de middelen in dit geval niet meer imo.

Mathieu 12:35
afbeelding van Mathieu

This, dat klopt, maar als ik het goed gehoord heb, dan denkt men er ook over om de banden te gaan belasten. Hoe breder/sportiever je band, hoe meer fijn stof, des te zwaarder de belasting. Dus, dat en en en verhaal zal in de toekomst eentje worden die enkel nog de rijken kunnen veroorloven, en daar heb ik een probleem mee.
Dus.... ZUCHT! ;-)

FLP 10:49
afbeelding van FLP

100% mee eens, Mathieu.

Dave 15:05
afbeelding van Dave

Paard & kar, uhu.
En de stikstof uitstoot van het paard dan? :-p

PS: zou waterstof geen betere oplossing zijn?

andre123 19:33
afbeelding van andre123

electrisch rijden goedkoper maken?
met een digitaal "slim ding" dat alles controleerd en manipuleerd zeker?
1 feit is wel zeker,wanneer ik nu dezelfde wagen koop als 6 jaar geleden kost mij dat welgeteld 9000€,of een kleine 30% meer!!!!!!!!wanneer de overheid(landelijk of europees) zich moeit kost het geld,altijd,PUNT!
wie de politieke idioten,van welke strekking of partij dan ook,nu nog geloofd mist er meer dan 1.

Rikke 10:54
afbeelding van Rikke

Het ziet er naar uit dat de gewone mens, de middenklasse, geen auto meer mag hebben. Die niet meer kan betalen. Elektrische auto's worden steeds duurder en zijn nu al omzeggens onbetaalbaar voor een gewone mens. De beslissing nemers, lees de rijken, zijn het beu dat de gewone mens overal in de weg loopt en rijdt. Daar bovenop maken ze het openbaar vervoer mee duurder, als die al rijden is ook dat voor de gewone mens te duur. Koop maar eens 2 kaartjes 2de klasse naar Oostende heen en terug..... zoals Maggy zegt het wordt BLIJF IN UW KOT voor de gewone mens. Europa maakt ALLES kapot. De politiek is al zijn geloofwaardigheid kwijt, niks doen ze om de middenklasse beter te beschermen.... maar zelf wel schandalig veel smeergeld opstrijken..... wat een maatschappij!

Sus Vets 07:53
afbeelding van Sus Vets

Tja wat wil je vroeger noemde men de politiekers zakkenvullers en nu zijn het al kabassenvullers geworden

Arti 18:15
afbeelding van Arti

Ik vraag me af wie en wat er werkelijk achter deze broeikashype heden ten dagen schuil gaat? We kennen nog maar een fractie van hoe het klimaat werkt maar men doet nu al alsof we de wereld alleen kunnen redden door de bevolking als een kudde vee gaan te beheren en manipuleren. Waar blijft het zo hoog geprezen individuele vrijheid ideaal als de "overheid" constant wetten uitvaardigt, liefst nog als decreet omdat dit het snelst gaat zonder inmenging van een parlement, en daardoor op dictatoriale wijze de bevolking dwingt tot hun visie. Ik vraag me af wat deze vorm van zelfkastijding v/d EU inhoudt als de rest van de wereld vrolijk doorgaat met hun wijze van leven en spot met de hals over kop maatregelen van Europa. Het klimaatprobleem is een globaal probleem en is eerder een overbevolkingsprobleem m.a.w. teveel mensen op deze planeet. Met symptoombestrijding (Bv. elektrificatie) alleen kom je er niet. Gans onze wereld moet geherstructureerd worden en iedereen moet erbij betrokken zijn! Of dit ooit zal lukken???

Jan met de Pet 18:38
afbeelding van Jan met de Pet

De EU begint meer en meer dictatoriale tekens te vertonen. Wat met de zo hoog geprezen persoonlijke vrijheidsideaal waar ze voor staat. De rage over een op hol geslagen klimaat is inderdaad losgeslagen. We begrijpen amper iets van hoe het klimaat werkt en kunnen amper 3-5 dagen accuraat het weer voorspellen. Nu doen we alsof de wereld zal vergaan. Doorheen de geschiedenis van de aarde zijn er al heel wat warmere periodes geweest en steeds heeft het leven standgehouden. Waarom zou dit nu niet kunnen? We hebben er toch de wetenschap en technologie voor?? Waarom moet de EU nu zulke voorbarige van maatregelen treffen die hun eigen bevolking treft terwijl de rest van de wereld gewoon verder maalt alsof er niks aan de hand is, terwijl er de vorige decennia, wat dit thema betreft, een bewuste struisvogelpolitiek werd gevoerd . Ik dacht dat men een probleem pas kan oplossen als het zich stelt. Trouwens dit is een planetair probleem niet gebonden aan politieke grenzen! Dus moeten we samen actie ondernemen of niks !!

Lois 11:14
afbeelding van Lois

Mensen, zodra Antwerpen nu nog verstrengd, LAAT ONS DAN MASSAAL WEGBLIJVEN UIT ANTWERPEN EN ANDERE STEDEN DIE HETZELFDE SYSTEEM GAAN TOEPASSEN OM WEERAL GELD UIT ONS ZAKKEN TE HALEN. Laat ons met zijn allen samenspannen tegen deze laffe praktijken, dit moet stoppen !!!

suskewiet 13:31
afbeelding van suskewiet

Europa zit in de rats.
Problemen om aan fossiel te raken en problemen naar electrische transitie.
Men had slimmer moeten zijn. Dankzij Merkel hadden we goedkoop gas en olie en konden we rustig aan een transitie werken. Maar daar heeft het gestook door een andere westerse mogendheid in Ukrain helaas een stokje voorgestoken. In de US zal de inflatie beperkt blijven door de heroplevende wapenindustrie, Europa zal het onderspit delven. Meer bepaald de middenklasse en lagere klasse. Het ziet er niet goed uit ondanks wat europa ons voorspiegelt

Rikke 13:04
afbeelding van Rikke

Zoals ik al zei de EU verziekt eenieders leven, behalve dat van de rijken want die worden steeds rijker. De middenklasse moet maand na maand aan hun zuurverdiende spaarcenten zitten om rond te komen. Onze Belgische politiekers zijn graaiers en doen alles voor de rijken. Zoals jullie zeggen we leven duidelijk in een dictatuur enerzijds een dictatuur van de EU en anderzijds van onze Belgische leiders. Overal volgen ze ons. Camera's hier en camera's daar. Ons mobieltje dat steeds zegt wat we doen en waar we zijn. Onze auto die steeds zegt waar we zijn. Nee vrienden er is geen vrijheid meer en ze gaan ons leegmelken tot onze laatste cent tot we vaarwel hebben moeten zeggen tegen onze vrijheid onze auto. Het enige wat ons misschien nog rest is een kleine auto met een autonomie van 150 km want die zal misschien nog net betaalbaar zijn voor ons maar we geraken er met moeite me aan zee of in de Ardennen. Dat is de toekomst van ons de autogekke vrienden.....

andre123 18:48
afbeelding van andre123

de middenklasse,tja,ik reken me er voorlopig ook nog bij,maar er is nog een andere klasse,de lage klasse die het nog veel moeilijker hebben dan wij...en waarover nog veel minder wordt gesproken,de klasse die uit noodzaak een afgeleefd occ wagentje van 2000€ met veel km en een stinkende roetdiesel waarmee je binnenkort nergens meer binnenmag moet kopen omdat iets anders al helemaal niet kan..........
de belgische politiek over de partijgrenzen heen is minstens even erg dan de europese,machtsbeluste zakkenvullers bepalen ons doen en laten,hoog tijd dat de lagere en middenklasse foert zeggen tegen deze generatie politeke nietsnutten,en een eerste stap zetten naar een totale politieke reset in24!

suskewiet 10:37
afbeelding van suskewiet

idd en het houdt niet op. Gisteren ook in het nieuws, kadastraal inkomen gaat ook weer omhoog. Ze zijn de mensen arm aan het schrapen. Benieuwd waar dit gaat eindigen... tot de mensen zich kwaad maken ?

DJn 20:45
afbeelding van DJn

Normaliter reageer ik niet, maar nu ik dit heb gelezen en gehoord op het nieuws, voel ik de nood even mijn gal uit te spuwen. Wat een zever: ik begrijp dat we van fossiele brandstoffen af moeten om huizen te verwarmen en voor transport. Maar eens we electrisch gaan moet er toch ook stroom gegenereerd worden en dat zal de eerste jaren via hernieuwbare bronnen en kernenergie moeten zijn maar ook, voor een grote fractie, door verbranding van fossiele brandstoffen (gas- en koolcentrales). Zullen de energieporducenten dus ook deze taks moeten betalen (dit gaat dan over een proportioneel hoog bijdrage). Resultaat is dan ook duurdere electriciteit. Alles wordt duurder, en dan gooien ze er nog zo'n verdoken taks erboven op...dieven...

Sandra 19:54
afbeelding van Sandra

Ze zijn de economie volledig kapot aan het maken. Zo zullen de mensen niet meer gaan eten, kledij kopen, op reis gaan. Alle bedrijven zullen moeten sluiten omdat de gewone mens het niet meer kunnen betalen. Omdat er op alles extra taksen moet betalen. Het eten blijft ook zo duur. Daardoor koopt men geen gezonde voeding meer. Hoe schandalig is dat!!!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws