24u Spa 2010: BMW domineert, Porsche wint

Porsche heeft z'n revanche beet met de overwinning op het BMW Scuderia Italia team in de 24 uren van Spa-Francorchamps. BMW domineerde voor pakweg 22 uur de wedstrijd maar moest uiteindelijk vrede nemen met een derde plek achter de Porsche van Imsa Preformance Matmut.

De Ferrari #2 van AF Corse met o.a. onze landgenoten Eric van de Poele en Bert Longin ging als snelste van start maar was na de eerste pitstops op achtervolgen aangewezen achter de twee BMW's, totdat Eric in de ochtend een aanrijding had met Anthony Kumpen en de opgave werd genoteerd. In de nacht kon de Phoenix Audi #50, van o.a. Anthony Kumpen in het team even de leiding over nemen dankzij de regen waardoor het voordeel van de snellere BMW verdwenen was. Zodra de regen weg was en de Audi terug viel met een lekke band ging opnieuw de BMW # 79 aan de leiding met de Ferrari #2 toen nog in de achtervolging. Tot de fatale aanrijding waarbij Eric in het zog van Anthony zat die een tragere Porsche wilde inhalen. Die had de Audi niet gezien een tikte die achteraan aan waardoor Kumpen aan het spinnen ging en op de koop toe nog eens hard op de Ferrari klapte. Race over voor beide Belgische toprijders.

24u spa 2010

De Porsches hadden tot dan toe zich in de achtergrond gehouden met telkens ongeveer een ronde achter. Maar zoals steeds worden de prijzen pas uitgedeeld aan de finish en dit mocht BMW aan de lijve ondervinden. Met nog zowat een drie kwartier te gaan zagen we Dirk Werner in Combes in de fout gaan ten gevolge van een afgebroken stuurstang. Na een snelle reparatie zagen we opeens de beide Porsches op één en twee met een ronde voorsprong die ze niet meer zouden afgeven in dat laatste half uur.

24u spa 2010

In GT3 ging de overwinning naar de Belgische Mühlner motorsport Porsche# 53 die dankzij hun constante tempo de eveneens Belgische Marc VDS Ford GT #99 achter zich konden houden. De derde plek Ging naar de eerste Audi #67 van het United Autosports team.

In de bescheiden bezette GT4 klasse pakte de Jota Aston Martin Vantage #59 de overwinning voor het exemplaar van EXCE #70. De derde plek was weggelegd voor de Porsche GT4 #69 van PD.

Een zoete revanche dus voor Porsche dat in de 24 uren van de Nürburgring laat in de wedstrijd zelf uitviel waardoor BMW kon profiteren. De rollen zijn nu dus omgekeerd.

Reacties: 5 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Nathan 18:05
afbeelding van Nathan

Heb een beetje gevolgd op de stream en de klassementen, spijtig dat ik er niet bij kon zijn dit jaar. Ik vond het nogal saai dit jaar, maar ik miste dan ook de groten der races - de Vitaphone MC12's.

Pieter Aertgeerts 19:49
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Spijtig van Eric van de Poele, stom incident, waar hij eigenlijk niet bij betrokken had mogen zijn. Maar goed, het is nu eenmaal de 24h. De fout van BMW een half uur voor tijd bevestigt die regel.

Joeri 21:04
afbeelding van Joeri

@Nathan: lees ik daar de woorden van een Vitaphone-fan?

Nathan 12:53
afbeelding van Nathan

@Joeri: Niet persé, alhoewel hun vaardigheden erkend moeten worden. Ik ben eerder een fan van het prachtige snerpende geluid, geproduceerd door die heerlijke V12 in de MC12's.

Olivier 00:29
afbeelding van Olivier

Zal wel in orde zijn geweest daar in de VIP. Altijd weer mooie racefoto's

- edit: aangepast -

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws