Exclusief: Hoe Sam Dejonghe in de Formule 3 terecht kwam

Hey Autofans! Vorig jaar behaalde ik in mijn eerste jaar Formule Renault 2.0 NEC een mooie 5e plaats in de eindstand. Dit zorgde blijkbaar toch voor wat gefronste wenkbrauwen in het racewereldje. Na een maand rust kreeg ik van alle kanten aanbiedingen. Zowel van Formule Renault, Formule 3, Formule 2 en Gt-teams. Allemaal wilden ze mij blijkbaar eens graag testen. Eerlijk gezegd is dit dé bevestiging die een piloot zoekt. De mensen binnen het wereldje weten namelijk goed genoeg dat ik vorig jaar maar 2 keer getest heb en als je dan goede resultaten kan boeken, maak je snel naam.

Nog een dikke maand later zat ik al in Valencia om 2 dagen te testen voor twee Formule 3 teams die mij hadden uitgenodigd. De test verliep zeer goed. Het was mijn eerste ontmoeting met een wagen die toch nog een pak sneller is dan mijn vorig exemplaar. Zowel in de regen als in het droog ging het ‘snel’ ;).

Alle belangrijke f3 teams waren aanwezig en ik testte op mijn eerste dag voor het Engelse Team West-Tec die in het Euro F3 Open uitkomt en de tweede dag voor het gerenommeerde Van Amersfoort Racing, die in het Duitse F3 actief zijn.  Beide Teams waren erg enthousiast om mij in te lijven, en dus werd het kiezen. Veel zou gaan afhangen van het budget. Het Duitse F3 is namelijk een stuk duurder dan de Euro F3 Open.

Een skivakantie om nooit te vergeten

Terug thuis gingen we aan de slag. We werkten erg hard en zaten samen met veel bedrijven. Toch, het kwam er maar niet van. We vonden nergens zekerheid, en dus ook geen geld. Erg frustrerend, want de weken verstreken en ondertussen waren de officiële testen ook al onderweg. Het seizoen stond voor de deur, en ondanks dat we het geld nog niet bij elkaar hadden gevonden, konden we al wel de keuze maken met welk team we in zee zouden gaan, mochten we toch het budget bij elkaar krijgen. We kozen voor het Engelse Team West-Tec in het Euro F3 Open. Het stoeltje bij Van Amersfoort was ondertussen al weg en het budget van het Duitse F3 was ook te hoog gegrepen voor ons op dit moment. We werkten dus hard verder! Het zag er niet goed uit.. MAAR, op mijn skivakantie kreeg ik een aangenaam sms’je van mijn pa. ‘Het is binnen!’.. Meer uitleg hoeft daar niet bij denk ik. Ik was natuurlijk superblij. Ik had er echt niet meer op gehoopt, en het zag er naar uit dat dit het einde was van mijn autosportcarrière.

Aangezien alles zo laat rond was, moest het dus snel gaan. Er moest nog zooooveeeel geregeld worden, je kan het je niet voorstellen. Ik had nog 2 testdagen voor de eerste race, wat weer niet veel was. Ik herinnerde mij de frustraties van vorig jaar. Toen kon ik geen grote stappen maken, door hetzelfde probleem. Maar ik mocht niet klagen, ik kon rijden.. En dat was fantastisch nieuws!

Exclusief: Hoe Sam Dejonghe in de Formule 3 terecht kwam

Euro F3 Open, say what?

Eerst iets meer over wat ik ga rijden. Dit jaar zal ik dus uitkomen in het Euro F3 Open. Dit kampioenschap is een evolutie van het Spaanse Formule 3 en zit sterk in de lift. De kalender is bijvoorbeeld om je vingers van af te likken. Ik rij dit weekend al op het circuit van Valencia, verder dit jaar kan je mij nog vinden op Magny-Cours in Frankrijk, Spa-Francorchamps in België, Brands-Hatch in Engeland, Algarve in Portugal, Monza in Italië en Jerez,Barcelona in Spanje. Wat een kalender hé? Dat zei ik tegen mezelf ook. Alle races worden LIVE uitgezonden in meer dan 30 landen en zullen ongeveer 2 miljoen kijkers lokken. Bij ons kan je de races volgen op Motors TV.

Mijn 2 testdagen heb ik ondertussen al achter de rug. Ik heb een dag op Spa getest en een dag op Pembrey in Engeland. Beide tests zagen er veelbelovend uit. Ik heb nog een hele boel te leren, maar dat zie ik wel zitten. Ik ben gemotiveerd, fysiek goed voorbereid en in de simulator probeer ik al een deeltje van die achterstand goed te maken. Deze ochtend nog ben ik er gaan trainen en dat zag er goed uit. Ik heb het ronderecord gebroken op Valencia, van alle piloten die hier testen (en dat zijn niet de minsten). Hopelijk kan ik hetzelfde doen dit weekend!! Belangrijk is nog te vermelden dat ik uitkom in de B-klasse. Er zijn namelijk 2 klasses in dit kampioenschap. Een A klasse voor de nieuwere specificaties F3 en de B ‘Copa’klasse voor iets oudere specificaties. Beide klassen rijden wel samen maar hebben een apart klassement. Mijn ambities dit jaar zijn duidelijk. Vaak op het podium staan in mijn klasse en NATUURLIJK wil ik kampioen worden. Maar laten we eerst en vooral maar eens kijken hoe dit eerste raceweekend verloopt.

Autofans.be zal voor het tweede opeenvolgende seizoen Sam Dejonghe steunen en is daar enorm blij mee.
Jullie kunnen Sam zelf volgen op Facebook of bezoek ook eens zijn website.

Laatst gepubliceerd

Reacties (12)

Plaats een reactie
Yannick Degroeve 11:46
afbeelding van Yannick Degroeve

Veel succes Sam! Je gaat er zeker wel komen later in je F1 wagen ;-)

Yvesw 12:28
afbeelding van Yvesw

Veel succes Sam! Plaats ons Belgenlandje maar eens goed op de kaart!
En denk eens aan mij als je nog vip-kaarten hebt liggen voor een race ;)

TdM 12:59
afbeelding van TdM

Sam heel veel succes! En idd die F1 wagen gaat er zeker nog komen op deze manier! Hard blijven werken is de boodschap!

Techno Patat 13:34
afbeelding van Techno Patat

Sam, blij dat je de alles afgesloten gekregen hebt! (snap je hem, OPEN euro series, afgesloten! Hé hé? Jaja flauw ik weet het :p!) rij ze daar plat, omver en laater niet veel van over (figuurlijk dan)! En respect voor je harde werk (velen halen het enkel door een rijke papa) EN je ronderecord!!

Quin 14:09
afbeelding van Quin

Veel succes, Sam! Jij leeft mijn droom ;).

Yvesw 14:17
afbeelding van Yvesw

@Techno Patat: +1 voor de totaal flauwe mop! hoezé (snap je hem? Flauw... als in niet gekruid... :p )

Techno Patat 16:20
afbeelding van Techno Patat

haha, yves, moet je een glas water hebben? want je humor is precies nogal droog :D!

een ideetje, ipv ruzie te maken zoals bij de 1m coupé gaan we hier om het best moppen tappen????

Edit redactie: hou het wel on topic ;)

Ponrow 18:01
afbeelding van Ponrow

spijtig dat ik die zenders hier niet op tv kan zien, anders zou ik de races wel live volgen.
Nogmaals veel succes!

Mesoerrie 20:19
afbeelding van Mesoerrie

Veel succes! Jammer dat we geen Motors TV hebben (of we moeten weer zo'n extra 'boeket' kopen)

Techno Patat 20:45
afbeelding van Techno Patat

Kheb het vandaag eens bekeken, en ik heb het ook niet :'(! Anders zou ik toch wel periodiek eens bekijken, maar om het daarvoor te kopen? Nee danku :p!

@redactie: om het best automoppen tappen? Klinkt dat meer on topic of is sam niet echt voor humor? Dan doen we het bij die erectueuze verkeerslichten :P!

Pieter Aertgeerts 20:46
afbeelding van Pieter Aertgeerts

@ Techno Patat, Sam kan goed lachen met een mop denk ik, maar de gemiddelde reactie moet nog steeds te maken hebben met auto's ;)

Yvesw 20:55
afbeelding van Yvesw

@Patat: Het is blauw en het ruikt naar Groene verf?........ Blauwe verf! *Grol Grol Grol*
Nenee, ik vind dat we serieus moeten blijven. Het blijft hier autogerelateerd... En ik wil herinnerd worden voor mijn serieuze daden in het leven, niet voor mijn idiote opmerkingen :p

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws