Sam Dejonghe pakt podiumplaats in eerste race

Mijn eerste raceweekend vond plaats op 15 en 16 april 2011 in Valencia in Spanje. Ik had mij extra voorbereid door op de Technische Universiteit Delft op de simulator te gaan testen. Dat ging al heel erg goed. Met voldoende zelfvertrouwen zakte ik dus af naar het circuit. Voorafgaand aan dit weekend had ik maar twee testdagen gehad. Om je goed voor te bereiden moet je al snel 15 testdagen hebben, zoals mijn teamgenoten. Maar ik was al blij dat alles was rondgeraakt en zou er dus vol voor gaan.

Vrijdag stonden de eerste trainingen op het programma en dat ging direct goed. Ik zette de snelste tijd neer in mijn klasse (Copa- of B-klasse genaamd) en 10e in het overall klassement. Een goede start! Zaterdag waren er nog twee vrije trainingen voorafgaand aan de kwalificatie. Tijdens de tweede training was het weer helemaal omgeslagen en was het heel hard aan het regenen. Op regenbanden vond ik direct het goede ritme en reed weer een snelste tijd in mijn klasse en 3e overall. Het team was echt heel tevreden met mijn prestaties tot nu toe en vooral die op natte piste. De derde training was het opnieuw droog doch wegens een paar omstandigheden kwam ik niet aan een supersnelle tijd. Ik eindigde 2e in mijn klasse. Dan was het tijd voor de kwalificatie, en de zenuwen begonnen nu stilletjes aan toch te komen. En het weer hielp daar niet echt bij. Het was bewolkt en wisselvallig. We begonnen op regenbanden maar schakelden al snel over op slicks. De baan was hier en daar nog nat, maar werd elke ronde droger. De laatste ronde reed ik mijn snelste tijd die goed was voor de pole positie in mijn klasse!! Zalig, de eerste pole uit mijn autosport- en F3 carrière. Het voelde goed.

Sam Dejonghe pakt podiumplaats in eerste race

Zondag was het tijd voor de races. Race 1 startte ik 8e overall en eerste in mijn klasse. Ik had een mindere start. Voor het seizoen had ik maar 4 starts kunnen oefenen en dat was duidelijk niet genoeg. Ik verloor een paar plaatsen, en na een paar ronden bleek dat de auto moeilijk te besturen was. Vlak voor race 1 hadden we namelijk een paar wijzigingen gemaakt aan de auto, omdat ik al heel het weekend veel onderstuur had. Maar de afstelling werkte dus niet, de auto kampte met verschrikkelijk veel overstuur. Ik verloor nog verschillende plaatsen maar slaagde er toch nog in tweede te eindigen in mijn klasse en 11e overall. Niet slecht voor mijn eerste F3 race maar echt tevreden was ik niet. Het ging al heel het weekend zo goed en nu, door een foute gok met de afstelling, moest ik de overwinning afstaan aan mijn teamgenoot.

Sam Dejonghe pakt podiumplaats in eerste race

Voor race 2 startte ik dus van de elfde positie. Mijn start was al een stuk beter, en ik kon twee tot drie auto’s inhalen op het rechte stuk naar de eerste bocht toe. Daar was het drummen aan de binnenkant, dus ik koos om langs de buitenkant te gaan. Mijn manoeuvre lukte bijna tot de piloten voor mij remden en er pakweg 4 piloten langs de binnenkant passeerden. De eerste ronden was het dus chaos en ik had wat last van onderstuur. Na ongeveer drie ronden begon het beter te gaan maar stootte ik op een tragere deelnemer. Ik probeerde hem te passeren maar dat lukte NIET. Dit had ik nooit meegemaakt. Hij slalomde gewoon over het rechte stuk en bij elke poging die ik deed, probeerde hij mij uit de race te kegelen. Het ging zelfs zo ver dat hij mij op het rechte stuk op het gras duwde. Ik had al tien keer teken gedaan aan de marshals maar die grepen niet in. Op een bepaald moment probeerde ik nog een keer aan de binnenkant maar weer gooide hij alles dicht waardoor ik spinde. Mijn motor sloeg af dus verloor ik veel tijd. Gelukkig kon ik weer verder en heb nog alles gegeven. Ik draaide op dat moment ongeveer de derde snelste tijd van alle deelnemers en haalde snel terug een paar wagens in. De deelnemer die mij voordien geblokkeerd had viel gelukkig uit! Ik werd nogmaals tweede in mijn klasse. Geen slecht resultaat, maar de auto was deze race echt veel beter en dus was ik wel gefrustreerd niet hoger te eindigen.

Sam Dejonghe pakt podiumplaats in eerste race

Twee podiumplaatsen, geen slecht openingsweekend dus. Maar zoals ik al eerder zei : echt tevreden ben ik niet. Ik ga nu alles wat laten bezinken. Ik wil nog verschillende keren trainen in de simulator in Delft en me zo perfect mogelijk voorbereiden op het volgend raceweekend op Magny-cours midden mei.

Autofans.be zal voor het tweede opeenvolgende seizoen Sam Dejonghe steunen en is daar enorm blij mee.
Jullie kunnen Sam zelf volgen op Facebook of bezoek ook eens zijn website.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Olivier 10:38
afbeelding van Olivier

proficiat!

TdM 11:43
afbeelding van TdM

Wow heel goed! Ik ga het straks eens lezen :p eerst college volgen :p

Edit: gelezen: volgende keer zal het veel beter gaan!

Yvesw 12:10
afbeelding van Yvesw

@TdM: Het lezen? Of?.... ;)
Want zulke prestaties in een eerste wedstrijd met minimale voorbereiding zijn toch wel zeer uitzonderlijk...
GO SAM GO!!!

Quin 13:29
afbeelding van Quin

Zotjes, mooie prestatie, hoor, zo kort in het seizoen!

Btw, op die close-up van die bolide (geen idee of het de jouwe is), wat is die buis linker achter de cockpit?

Dat ding zit volledig uit de aerodynamica van de wagen, lijkt me vreemd ;).

TdM 14:31
afbeelding van TdM

@Yvesw: Het artikel :p :p

Mesoerrie 16:22
afbeelding van Mesoerrie

Klote dat die sukkel voor je niet wou wijken, alsook dat zijn onsportief gedrag niet werd opgemerkt door de marshalls. Ik kan je frustraties maar al te goed begrijpen.
Desondanks 2 podiumplaatsen veroveren is een hele prestatie niet, dus mijn welgemeende complimenten en hopelijk gaat het volgende race minstens even goed.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws