Nani Roma wint Dakar-rally, Colsoul tweede bij vrachtwagens

dakar-2014-mini

De 36e editie van de Dakar-rally, die tegenwoordig in Zuid-Amerika plaatsvindt, werd gewonnen door de Spanjaard Nani Roma in een MINI. Bij de vrachtwagens eindigde een spannende race in het nadeel van onze landgenoot Colsoul.

De 36e Dakar werd een demonstratie van het MINI rallyteam. Aan het begin van de laatste etappe stond Stéphane Peterhansel (MINI) nog vooraan in het klassement. Hij werd echter pas 13e in de slotrit, waardoor Nani Roma (MINI) de eindzege wegkaapt. Hij heeft in de stand 5:32 voorsprong op Peterhansel, Nasser Al-Attiyah werd derde op 56:52, ook weer in een MINI. Roma is de derde deelnemer die de Dakar-rally zowel op de motor - in 2004 - als met de auto wist te winnen.

spannende strijd

Bij de vrachtwagens was de strijd een pak bitsiger. Onze landgenoot Tom Colsoul, in een team met Gerard De Rooy en Darek Rodewald (IVECO) werd tweede op slechts 3 minuten en 11 seconden van de uiteindelijke winnar Karginov (KAMAZ). Het team van De Rooy won drie ritten en leidde negen dagen het klassement.

dakar-2014

In de laatste dagen nam de spanning toe en werd het spel niet altijd eerlijk gespeeld. Zo was er de illegale assistentie bij de KAMAZ-truck, waar een tijdstraf van 6 uur moest worden gegeven maar omdat het slechts een assistent van de wedstrijddirectie was die hen betrapte en geen official, werd niets ondernomen door de directie. Dat de KAMAZ-rijders achteraf meldden dat ze hulp boden bij een ongeval, werd wel in rekening genomen - de verloren tijd wordt dan teruggegeven volgens het reglement - hoewel achteraf bleek dat niet Karginov maar wel een ander team hulp bood.

"Vandaag was het weer van dat", vertelt Colsoul. "Achter ons crasht een Mini die de weg min of meer blokkeert. Een aantal deelnemers kon er moeilijk of niet voorbij. Karginov was één van hen. De discussie gaat over wie de Mini getakeld heeft. Karginov verloor tijd en vroeg die terug. Vraag is op hij daar recht op heeft."

Toen de KAMAZ-truck een aantal dagen geleden weigerde hulp te bieden, werd niets ondernomen door de wedstrijddirectie.

Spanje boven bij de motoren

Bij de motoren won de Spanjaard Marc Coma, gevolgd door zijn landgenoot Jordi Villadoms, het podium wordt vervolledigd door de Fransman Olivier Pain.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Vale46 11:02
afbeelding van Vale46

Die KAMAZ-rijders gaan dus bijna letterlijk over lijken om de race te winnen...
& Die GPS van de wedstrijdleiding werkt langs geen kanten!! Je kan toch perfect zien als er iemand stil staat met een "hulpbehoevende" in de buurt of niet?* Net hetzelfde met de illegale reparatie. Als de ogen je niet de waarheid vertellen, dan toch zeker de GPS-data. Iemand die aan de leiding ligt gaat geen koffieklets houden met een teamgenoot hoor...

Waarom is sport de dag van vandaag zo hypocriet en willekeurig blind?
Er moet nog steeds een menselijke scheidsrechter boven de regels staan die er voor kan zorgen dat alles zo eerlijk mogelijk verloopt. Of je nu betrapt word door een official of een holbewoner, betrapt is betrapt. GPS data kan de plaats & het moment bewijzen..

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws