7 voertuigen die dit jaar Pikes Peak gaan beklimmen

pikes-peak-2015_06

De Hill Climb van Goodwood mag dan wel de meest prestigieuze zijn, die van Pikes Peak vereist vereist het meeste testosteron. Want de Race To The Clouds knalt langs diepe afgronden de berg op. Toch houdt dat racers niet tegen om deel te nemen. Wij sommen alvast 7 voertuigen op die je in het oog moet houden.

De Pikes Peak International Hill Climb - want zo heet de bergklim voluit - zorgt jaarlijks voor een resem aan coureurs die de snelste tijd willen neerzetten in hun klasse. Speciaal geprepareerde voertuigen zijn dan ook eerder regel dan uitzondering. Denk maar aan Peugeot die Sébastien Loeb over het parcours stuurden met de 208 T16 waarmee de Fransen het record op hun naam konden schrijven. Hieronder enkele deelnemers voor dit jaar.

Mackin Industries FR-S

pikes-peak-2015

Scion - de Amerikaanse tak van Toyota - zal een opgepompte FR-S (lees: GT86) richting Pikes Peak sturen. De door Mackin Industries aangepaste FR-S beschikt over drukvoeding, aangepaste elektronica, een verbeterde koeling en een aerodynamische bodykit. Bestuurder Robert Walker hoopt potten te kunnen breken in de Time Attack 1 Division-klasse.

Lexus RC F GT concept

pikes-peak-2015

Vorig jaar nog digitaal racevoer in racegame Gran Turismo 6, dit jaar een deelnemer aan de Pikes Peak. Onder de kap de 5-liter V8 vanuit de productie-RC F. Echter wisten ze bij Lexus eventjes 363 kilogram van de wagen te schrapen dankzij het toepassen van lichtgewicht materiaal en door het verwijderen van overvloedige luxe. Daardoor zal het allemaal een stuk vlotter gaan. Achter het stuur kruipt Le Mans-winaar Justin Bell.

Honda CR-Z

pikes-peak-2015

Honda pakt een compleet elektrische CR-Z mee naar de bergklim. En hoewel ze geen details willen vrijgeven, zal het systeem de kracht naar de vier wielen sturen die ook nog eens alle vier kunnen sturen dankzij het P-AWS-systeem. Daardoor zou de CR-Z lekker kwiek over het parcours moeten kunnen vliegen. Chauffeur van dienst is Tetsuya Yamano, een bekende naam uit de Japanse Super GT.

Honda HPD ARX-O4b

pikes-peak-2015

Honda stopt niet bij een elektrische CR-Z, het neemt ook nog de HPD ARX-O4b mee, een mondvol voor een LMP2 prototype. Daarmee hoopt het merk zelfs het record van Sébastien Loeb te ontfutselen. Een zware taak die op de schouders ligt van Justin Wilson, een ex-F1-piloot die ook naam en faam vergaarde in de Indycar Series. Hopelijk heeft hij genoeg lef om de LMP2 met biturbo V6 sneller over het parcours te sturen dan 8.13,878, de tijd die Loeb neerzette in 2013.

eO PP03

pikes-peak-2015

Echt sexy klinkt de naam niet, maar de 1.367 elektrische pk's onder de kap doen dat wel. Zeker als je bedenkt dat de zes motoren instant 2.160 Nm koppel kunnen neerzetten. Ondanks het nodige spoilerwerk zal Rhys Millen, ex-recordhouder van Pikes Peak, zijn handen vol hebben om al die kracht neer te zetten op de bergklim in de 1.150 kilogram wegende racewagen.

Tajima Rimac E-Runner Concept_One

pikes-peak-2015

Omdat het altijd meer kan zijn, neemt Tajima een elektrische racewagen met 1.475 pk mee. Waarmee je meteen de rechtstreeks uitdager van de eO PP03 krijgt. Het koppel ligt met 1.500 Nm wel een stuk lager waardoor het een eerlijke wedstrijd zal worden. Bestuurder van dienst is Nobuhiro 'Monster' Tajima, wederom een ex-recordhouder.

Victory Project 156

pikes-peak-2015

Met al dat vierwielig geweld zou je bijna vergeten dat er ook tweewielers de berg opvlammen. Kracht komt van een vloeistofgekoelde V-twin met titanium kleppen en een zeer hoge compressie van 15:1. We kennen niets van motorfietsen, maar dat klinkt alvast best krachtig. Ohlins zorgt voor de ophanging terwijl de achterophanging geleend wordt van een Ducatti 899 Panigale. Vergeet echter al die technische jumbo, dit ding extreem lekker uit!

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws