België in de Formule 1: zit het er nu echt terug aan te komen?

vandoorne1

Op het magnifieke circuit van Singapore doorbrak Sebastian Vettel met zijn derde zege van het seizoen de zegereeks van Lewis Hamilton. De Brit eindigde zelfs de race niet en ziet zijn concurrenten (mondjesmaat) dichterbij komen. In de kantlijn konden we echter veel spannender nieuws oppikken betreffende 2 'Belgen'.

Kort gezegd had buiten het eindresultaat de race op het Marina Bay Street Circuit in de hoofdstad van Singapore weinig te bieden. De race werd meermaals geneutraliseerd door de safety car, zelfs één keer toen een man besloot zijn zondagse wandeling op het circuit te houden. Sebastian Vettel schoot uiteindelijk de hoofdvogel af en behaalde zijn derde zege van dit seizoen. Lewis Hamilton, die de voorbije maanden zo goed als alle races domineerde, moest opgeven door problemen met zijn gaspedaal en ziet zo zijn dichtste belagers naderbij kruipen.

Mad Max

Het waren echter 2 'Belgen' die van zich lieten spreken tijdens en na de race. Allereerst was er Max Verstappen (ja, hij rijdt onder Nederlandse vlag maar heeft tot nader orde nog altijd de Belgische nationaliteit), die weer eens mechanische problemen kreeg. Hij geraakte niet goed weg bij de start en leek een lange race tegemoet te gaan. Dat was echter zonder het doorzettingsvermogen van Verstappen zelf gerekend. Voor de zoveelste keer dit seizoen toonde Mad Max dat hij aardig aan een stuur kan draaien, hoewel hij nog steeds lessen aan het volgen is om zijn regulier rijbewijs te halen. Stelselmatig en zelfverzekerd kon hij opklimmen naar de achtste plaats waardoor hij opnieuw vier punten kon scoren. Niet slecht voor een 17-jarige debutant, die vaak met een onbetrouwbare wagen moet strijden.

Opmerkelijker nog was de order die Verstappen op het einde van de race te horen kreeg van zijn team. Zij vroegen hem om zijn teamgenoot, Carlos Sainz Jr., te laten voorbijgaan aangezien die sneller was. Deze taak negeerde kleine Max echter mooi, ook nadat het hem een tweede keer nadrukkelijker werd gevraagd. Na de race was er echter van veel polemiek geen sprake, want zowel Verstappen als teambaas Franz Tost meldden dat Sainz niet sneller was (wat initieel gedacht werd door het team) en dat er dus geen enkele reden was om Sainz te laten passeren. Al bij al een storm in een glaswater, maar toch straffe kost voor iemand die zijn debuutjaar in de Formule 1 beleeft en allicht nog braaf alles moet vragen aan papa Jos. Dit belooft alleszins voor de toekomst.

Exit Button, enter Vandoorne?

En die toekomst kan misschien sneller dan verwacht nog een extra Belgisch tintje krijgen. Geruchten doen namelijk de ronde dat Stoffel Vandoorne volgend jaar al voor McLaren-Honda op de startgrid zou verschijnen. Het Britse team, dat een moeilijk jaar beleeft, lijkt afscheid te zullen nemen van Jenson Button. Vooralsnog niet meer dan geruchten, maar het feit dat de wereldkampioen van 2009 ook openlijk aangaf dat achteraan strijden niet leuk is, voedt de speculatie alleen maar. Bovendien sprak Kevin Magnussen, die andere testrijder van McLaren-Honda en grootste concurrent van Vandoorne, voor een racezitje zijn voorkeur uit voor het nieuwe raceteam van de Amerikaan Gene Haas. Eric Boullier, de teambaas van McLaren, zou niet weigerachtig staan tegenover een vertrek van de Deen.

Dit samengeteld maakt dat de kansen van Stoffel Vandoorne aanzienlijk groter worden om in 2016 als ploegmaat van Fernando Alonso zijn grote debuut te maken. Al weet je in de wereld van de Formule 1 nooit. Wij duimen er alvast enorm voor, zodat we volgend seizoen fier met een tricolor naast het circuit kunnen staan zwaaien. Maar pak maar eerst met volle overtuiging die GP2-titel, Stoffel. Zo kunnen ook andere teams niet meer naast je kijken.

Auteur: Auteur: Matthias N.
Reacties: 6 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
GeoBem 09:41
afbeelding van GeoBem

//EDIT: We hebben de landkaart er bij genomen ;-) Bedankt!

Er gaan geruchten dat Button mogelijks een "Webbertje" doet en richting de WEC trekt.

Quin 10:51
afbeelding van Quin

Button is één van de sympathiekste drivers op de grid, dus hij zal wel gemist worden. Ik denk wel dat het inderdaad z'n tijd gekomen is om te gaan. Hij heeft het geluk gehad om WK te worden met een dominante wagen, maar er zit talent te wachten die het toch meer verdient.

Ik hoop echt dat we Stoffel volgend jaar in de F1 zien. Kerel heeft echt getoond dat hij bakken talent heeft en na al enkele jaren zo goed te zijn in GP2, is het wel tijd om de grote stap te maken. Laten we hopen dat de McLaren wel wat beter presteert volgend seizoen :-).

Matthias N. 10:57
afbeelding van Matthias N.

Ik heb er nog steeds goede hoop op dat McLaren volgend jaar beter zal presteren en hun andere manier van werken met de V6 (ze hebben er een hele compacte van gemaakt) zal opbrengen. Met een Belg die mee doet voor het podium hopelijk ;-). Button is nog één van de weinige gentleman drivers, maar zijn snelheid is toch afgebot heb ik de indruk.

Mijn excuses voor mijn geografische flater trouwens.

lauw 11:19
afbeelding van lauw

Hij zou wel heerlijk zijn als Max en Stoffel een robbertje zouden vechten op het circuit volgend jaar, met als winnaar Stoffel natuurlijk ;-)
Het is wel opmerkelijk dat Max reeds een zitje heeft aangezien die toch een pak jonger is, er is daar volgens mij goed gelobbyd.

Quin 11:44
afbeelding van Quin

Goed gelobbyt (heeft z'n naam ook wel mee), maar Max is ook wel uitzonderlijk talent. Voor de F1 heeft ie slechts 2 seizoenen in de single-seaters gereden en daar serieus indruk gemaakt. Nu ook in de F1 zie je dat hij wat meer 'edge' heeft dan de rest van rookies. Kampioen in wording, lijkt me.

Al hoop ik natuurlijk dat Stoffel hem zoek rijdt :-p.

Kevin 17:57
afbeelding van Kevin

ik hoop het ook dat Stoffel toch zijn kans krijgt om in de F1 te stappen. Heb hem een paar jaar geleden nog aan het werk gezien in de World Series by Renault en toen al was duidelijk dat hij aan het stuur kan draaien en bakken talent bezit om vooraan mee te doen voor het podium. Ik volg Stoffel al een tijd en hij verdient het gewoon om in deze klasse mee te doen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws