Formule 1 2016: LUIDER!

f1-sound-2016

Tijdens het 2016 seizoen van de Formule 1 zullen de bolides rondstuiven met niet één, maar twee uitlaten. En we weten allemaal wat dat wilt zeggen...

Op de ellenlange lijst van problemen in de F1 stond sinds kort 'het geluid'. Nee, niet de vrees dat op elk circuit het maximaal toegelaten aantal dB's werd overschreden, wel het tegenovergestelde. Met de komst van de turbogeladen V6 was het kampioenschap namelijk te stil voor de bezoekers!

Daar zou dit jaar verandering in moeten komen, want de wagens mogen vanaf dit seizoen beroep doen op twee uitlaateindes. Waarbij nummer twee zal gebruikt worden voor de wastegate wanneer de turbodruk te hoog oploopt. Die zat voordien namelijk in de enige uitlaat en werkte in de realiteit als een soort van geluidsdemper.

Hoe veel meer lawaai er uit valt te halen is niet helemaal duidelijk, al spreken ze bij Mercedes alvast van een 'significante stijging in lawaai'.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
BertR. 12:25
afbeelding van BertR.

Want het is belangrijk dat je doof wordt als je naar de F1 gaat kijken???

Quin 12:45
afbeelding van Quin

@Bertr.: Neen, maar een mooi geluid draagt wel bij tot de beleving van F1 live.

Maar hoe luid ze het ook maken, het geluid dat de V6 produceert, klinkt gewoon niet mooi. Er zijn zoveel V6s in de wereld die heerlijk klinken, waarom kan het dan niet in de top van de autosport?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws