Bizar: racen voor het milieu in het Amazonewoud

Extreme E 2021

Het racekampioenschap Extreme E wil met elektrische SUV’s gaan racen in het Braziliaanse regenwoud. Waarom? Om klimaatverandering onder de aandacht te brengen...

Extreme E is onder meer het geesteskind van Alejandro Agag, een van de mensen achter de Formule E. Het racekampioenschap werd vorig jaar opgericht, en hoopt van start te gaan in 2021. Extreme E wil naar eigen zeggen meesurfen op het succes van de Formule E en de “afnemende interesse in klassieke motorsport”.

Bedreigde gebieden

Het opzet? Racen door gebieden die sterk worden bedreigd door klimaatverandering. Zoals de Noordpool (in Groenland) en het Amazonewoud, voorlopig de enige twee bevestigde locaties. De race in het regenwoud zou plaatsvinden in Brazilië, in een stuk van het Amazonewoud dat al sterk beschadigd is. Extreme E wil ook nog voet zetten op een Himalayagletsjer, in de Sahara en op een eiland in de Indische Oceaan. Extreme E wil telkens de urgentie van het probleem voor die regio’s beklemtonen.

Precaire grond omploegen

Wij stellen ons vooral de vraag of Extreme E er goed aan doet om met een – weliswaar omgebouwd en uitstootvriendelijk – schip naar die precaire gebieden te varen, er met een hele racekaravaan neer te strijken en er een weekend lang de grond om te ploegen. De raceorganisatie claimt alleszins de gebieden zo energiezuinig mogelijk te bezoeken en ze schoner achter te laten dan ze werden aangetroffen.

Grote namen

De eerste race is dus gepland voor 2021. Op dit moment hebben er al vier teams interesse, en hebben ook grote namen als Sebastien Ogier, Andreas Bakkerud, Lucas di Grassi, Andre Lotterer en Bruno Senna hun interesse getoond.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws