Vorm volgt functie: Volvo licht design EX90 toe in teaservideo

Volvo EX90 exterieur teaser 2022

Volvo heeft alweer een teaser over de aankomende EX90 de wereld in gestuurd, en deze keer is het exterieur aan de beurt. Daarin wordt duidelijk dat de vorm zich heeft moeten aanpassen aan de functionaliteit van de auto, al betekent dat niet dat de EX90 daarom moeilijk op het netvlies zal vallen.

Een nieuwe week, een nieuwe Volvo-teaser. Op 9 november gaat in Stockholm namelijk het doek van de EX90, een zuiver elektrische SUV die de XC90 van zijn troon moet stoten, en in aanloop haalde Volvo de voorbije twee weken telkens een nieuwe plaagstoot uit. Zo hadden de Zweden het eerder al over de duurzaamheid van de materialen en over de ergonomie van het dashboard, waarbij we telkens inkijk kregen in het interieur. Nu is de buitenkant aan de beurt, en nog geen klein beetje.

Grille-loos

In zijn laatste video laat Volvo zijn EX90 namelijk vanuit zowat alle hoeken zien, al moet je fotografische geheugen de verschillende beelden wel nog zelf aan elkaar kleven om je iets van het geheel te kunnen voorstellen. We kunnen alvast met zekerheid zeggen dat de SUV ook als elektrische auto als Volvo herkenbaar blijft, niet alleen dankzij de lange motorkap maar ook dankzij de vorm van de verlichting en de neus. Die laatste is voor de gelegenheid natuurlijk grille-loos, al zien we in de video wel een rooster dat naargelang de omstandigheden opent om lucht binnen te laten.

Verder is de neus vooral afgerond om de luchtweerstand te optimaliseren, en ook de flanken zijn om die reden zo glad mogelijk. Zo zitten de raamstijlen als het ware verzonken op het niveau van het glas, en zitten ook de deurgrepen vlak met het koetswerk. De velgen maken dan weer gebruik van een klein Tesla-foefje om de aerodynamica te optimaliseren, want die beschikken over een plat wieldeksel dat naar smaak verwijderd kan worden. Al dat denkwerk levert volgens Volvo een luchtweerstandscoëfficiënt op van 0.29. Een echte Lightyear 0 of Mercedes EQS wordt de EX90 daarmee niet, maar dat lijkt ons toch niet slecht voor een knoert van een zevenzits SUV.

Ogen in je kop

Van vooraf gezien is er echter één element dat de stroomlijn toch lijkt te verstoren, en dat is die vreemde bult boven de voorruit. Die heeft echter een levensnoodzakelijke functie — als dat nog niet duidelijk was uit de tekst “Volvo for Life” eronder. Die bult is namelijk de behuizing van de LiDAR, een soort radar die de omgeving tot op een afstand van 250 meter scant met laserpulsen. Die technologie maakt niet alleen deel uit van het geavanceerde veiligheidssysteem van de Volvo, maar moet het op termijn ook mogelijk maken om de SUV volledig autonoom te laten rijden. Volvo verklaart ook waarom die LiDAR niet gewoon in de neus gemonteerd zit, waar heel wat andere auto’s hun sensoren hebben: “ook in het dierenrijk zitten de ogen steeds bovenaan in de kop, en niet in de knieën”.

Volvo EX90 exterieur teaser 2022

Binnen een week krijgen we voor het eerst het complete plaatje van de EX90 te zien, inclusief zijn technische gegevens. Daarover bleef het bij Volvo voorlopig nog stil, al weten we wel dat het model zijn platform deelt met de recent onthulde Polestar 3. Die biedt een rijbereik van 610 kilometer dankzij een accu van maar liefst 111 kWh, en haalt als Performance-versie 510 pk uit zijn twee elektromotoren. Reken dus op gelijkaardige techniek, al laat deze vriendelijke reus dat Performance-kantje waarschijnlijk wel achterwege.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws