Lamborghini toont ’monofuselage’: zo compenseert Aventador-opvolger voor gewicht van batterijen

Lamborghini LB744 monofuselage 2023

Binnenkort moeten alle Lambo’s aan de stekker, van SUV’s tot knettergekke supercars. Dat begint nog deze maand met de vervanger voor de Aventador, en die grijpt alvast terug naar slimme trucjes om het gewicht binnen de perken te houden. Ooit al van een ‘monofuselage’ gehoord, bijvoorbeeld?

Deze maand is het Lambo-maand, want binnen een paar weken gaat het doek van de opvolger voor de Aventador. In aanloop naar het heugelijke moment sturen de Italianen alvast teasers de wereld in aan een tempootje van één per week. Zo leerden we precies zeven dagen geleden dat de bolide toch nog over een V12 zal beschikken, maar dat het blok wel een paar kilo’s weet te besparen. Deze week is het tijd voor een nieuw weetje, en ook dat heeft alles te maken met gewichtsbesparing.

Zeg niet PHEV maar HPEV

Lamborghini heeft namelijk het chassis van de LB744 — zoals de Aventador-opvolger voorlopig heet — getoond, en dat is niet zomaar een chassis. De Italianen dopen deze structuur namelijk ‘monofuselage’ en beschrijven het als een monocoque waar de structuur van de voorzijde eveneens in vervat zit. Zowel het chassis als dat voorframe bestaan helemaal uit koolstofvezel, waarbij het voorste gedeelte geweekt wordt in hars voor de stevigheid. Het is volgens Lamborghini de eerste keer in supercarland dat dit gebeurt, en het resultaat is naar eigen zeggen een 25% stijver chassis dan dat van de Aventador terwijl het gewicht ook 10% lager ligt.

Lamborghini LB744 monofuselage 2023

Dergelijke gewichtsbesparingen zal de Aventador-opvolger waarschijnlijk wel kunnen gebruiken, want dat wordt voor het eerst een plug-inybride. Een eerdere teaser leerde ons al dat de aandrijflijn gebruik zal maken van een accu van 3,8 kWh, die zijn stroom stuurt richting drie elektromotoren. Het gros van het vermogen komt echter van de gloednieuwe 6.5-liter V12-motor, en als alles samenwerkt beschik je over maar liefst 1.015 pk. Volgens Lamborghini wordt de LB744 dan ook niet zomaar een PHEV maar wel ’s werelds eerste “HPEV” — ofwel “High Power Electrified Vehicle”. Kwestie dat je toch weet hoe je hem moet aanspreken wanneer hij later deze maand verschijnt…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie