Lancia lost eerste details over elektrisch vlaggenschip: ruim 700 kilometer rijbereik

Lancia Pu+Ra HPE Concept 2023

Lancia maakt zich klaar voor een comeback, echt waar. Daarvoor houdt het drie nieuwe modellen achter de hand, en één daarvan wordt een zuiver elektrische fastback. Dat zal volgens Lancia het vlaggenschip van het gamma worden, en de eerste cijfers beloven alvast veel goeds.

Geloof het of niet, maar vanaf volgend jaar mag je terug gloednieuwe Lancii op onze wegen verwachten. Dan brengen de Italianen namelijk een nieuwe Ypsilon op de markt en België wordt zowaar één van de eerste landen waar die in de verkoop zal gaan. Daarna volgt er een zuiver elektrisch topmodel in 2026 en een nieuwe Delta op stroom in 2028, maar dat hebben we allemaal van horen zeggen. Het enige dat we voorlopig namelijk te zien kregen was een dromerige conceptcar, maar nu laat Lancia eindelijk een paar eerste officiële gegevens los.

Polestar 2-concurrent?

Dat doen ze ook niet zomaar over de nieuwe Ypsilon die als eerste op de markt komt, maar wel over het elektrische vlaggenschip dat voor 2026 op de planning staat. Zo verklapt Lancia dat die op het STLA Medium-platform van moederkloek Stellantis gebouwd zal worden, wat hem een rijbereik moet opleveren van meer dan 700 kilometer. Komt dat je bekend voor, dan is dat geen toeval want Peugeot lanceerde pas nog de e-3008 op datzelfde platform. Die haalt — je raadt het al — 700 kilometer rijbereik uit een accu van 98 kWh, dus reken er maar op dat er onderhuids gelijkenissen zullen zijn... Maar niet bovenhuids, want in tegenstelling tot die Peugeot wordt de Lancia géén SUV. Zo spreken de Italianen over een vijfdeurs fastback van 4,7 meter lang, waarmee hij onder andere de Polestar 2 en de BMW i4 het leven zuur zou kunnen maken.

Lancia Pu+Ra HPE Concept 2023

Over de naam die Lancia op zijn nieuwe topmodel zal kleven, is er voorlopig minder duidelijkheid. Aanvankelijk werd er namelijk gefluisterd dat die ‘Aurelia’ zou gaan heten in navolging van een modellenreeks uit de jaren ’50, maar het zou ook kunnen dat Lancia het minder ver gaat zoeken. Zo doet er nu een gerucht de ronde dat de naam ‘Gamma’ op tafel ligt en dat was een bloedmooie — en iconisch onbetrouwbare — coupé uit de 70’s. Wat het ook wordt; het nieuwe vlaggenschip moet volgens Lancia in 2026 in productie gaan in hun fabriek in Italië.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws