Skoda Elroq komt eraan: dit weten we al over de 'elektrische Karoq'

Skoda Elroq teaser 2024

Binnen een kleine week is het zover: dan krijgt Skoda er eindelijk een elektrisch model bij. Dat model gaat luisteren naar de naam ‘Elroq’ en kan je zo’n beetje zien als het kleinere broertje van de Enyaq die we al jaren kennen. Wat we er nog al over weten? Wij zetten het allemaal voor je op een rij.

Wil je een elektrische Skoda, dan heb je momenteel niet heel veel te kiezen. Ofwel ga je voor een Enyaq, ofwel ga je voor een Enyaq met een iets schuiner aflopende daklijn en dan krijg je een Enyaq Coupé. Kan je echter nog even geduld oefenen, dan zou je straks veel meer keuze moeten gaan krijgen. Zo spreekt Skoda over vier gloednieuwe EV’s in de komende drie jaar en de eerste daarvan krijgen we al heel binnenkort te zien: de Elroq.

EL-ektrische Ka-ROQ

Met die naam geven de Tsjechen meteen al een eerste hint, en wel naar het formaat van de Elroq. Net zoals ‘Enyaq’ rijmt op ‘Kodiaq’, zo rijmt ‘Elroq’ op ‘Karoq’ en daar wordt dit dus het elektrische alternatief voor. Die theorie hebben we ook niet zomaar uit onze duim gezogen want Skoda verklapte al dat de Elroq ongeveer 4,5 meter lang wordt, wat hem dus regelrecht in de klasse van die populaire Karoq met zijn verbrandingsmotoren plaatst.

Skoda Elroq teaser 2024

Wéér een nieuwe neus?

Ook deze Elroq houdt het dus bij een traditioneel SUV-design, al belooft vooral de neus je te gaan verrassen. Uit schetsen bleek namelijk al dat Skoda daar een nieuwe designtaal zal hanteren — alweer, want ook hun overige modellen zien er onderling vaak grondig verschillend uit. In dit geval kiest de Elroq voor een ‘Deckface’, waarmee de Tsjechen vermoedelijk willen zeggen dat de echte koplampen een verdiepinkje onder de LED-dagrijlichten worden geplaatst. Geen nood echter indien dat je te futuristisch is want achteraan zou de Elroq er gewoon uit gaan zien als een iets kleinere Enyaq.

Enyaq vanachter… en vanbinnen

Dat laatste geldt ook binnenin want het interieur liet zich eveneens al zien in schetsen. Dat kwam toen vast iedereen bekend voor die al eens in een Skoda Enyaq had gezeten, op één detailtje na. Zo wordt de Elroq de eerste Skoda die niet langer het merklogo, maar wel de merknaam languit op zijn stuurwiel krijgt. Verder lijkt dat stuurwiel wel zo uit een Enyaq te komen en dat geldt ook voor de rest van het dashboard, compleet met het kleine bestuurdersdisplay en het grotere infotainmentscherm met zijn reeks handige sneltoetsen eronder.

Skoda Elroq teaser 2024

”Meer dan 560 kilometer rijbereik”

Het mag dus duidelijk zijn dat de Elroq op dezelfde MEB-basis zal staan als de Enyaq, en nog geen klein beetje. Zo sprak Skoda al over een Elroq 50, een Elroq 60, een Elroq 85 en een Elroq 85X en dat zijn cijfer-lettercombinaties die stuk voor stuk al achterop een Enyaq mochten kleven. Ook de vermogens klinken dus herkenbaar want de Elroq wordt 170 pk tot 299 pk sterk, waarbij die laatste over vierwielaandrijving zal beschikken. De batterijen meten dan weer 55 tot 82 kWh afhankelijk van de gekozen versie en de grootste accu moet een rijbereik van “meer dan 560 kilometer” garanderen. Nadien kan je snelladen aan vermogens tot 175 kW om in 28 minuten weer 80 procent capaciteit te krijgen.

Even ‘Simply Clever’

Geen Skoda zonder ‘Simply Clever’-snufjes natuurlijk en ook die zouden bij de Elroq niet mogen ontbreken. Eentje daarvan gaf het merk al vrij want deze EV zou een speciaal netje aan de onderkant van zijn koffervloer krijgen om de kabel in op te bergen, zodat die meteen binnen handbereik is wanneer je het opbergvak onder de vloer opent. Reken echter op nog meer zo’n slimme ideetjes, en op maar liefst 48 liter aan opbergvakken verspreid over het interieur van de Elroq… En is dat nog niet genoeg, dan kunnen we je ook al het koffervolume vertellen: dat wordt minstens 470 liter, uit te breiden tot 1.580 liter met de achterbank neergeklapt.

Skoda Elroq teaser 2024

één van vier nieuwkomers

Veel geheimen heeft de Skoda Elroq dus niet meer in aanloop naar zijn onthulling, die in de avond van 1 oktober zal plaatsvinden. Bevalt het eindresultaat je dan echter niet zo veel als je had gedacht, weet dan dat Skoda nog zes elektrische modellen zal onthullen in de komende drie jaar. Twee daarvan zijn wel facelifts van de Enyaq en de Enyaq Coupé maar de overige vier worden wél gloednieuwe EV’s. Zo is het na de Elroq de beurt aan de compactere Epiq in 2025 en in het jaar daarop krijgen we een elektrische zevenzits SUV én een elektrische break te zien. Flink wat om naar uit te kijken dus bij Skoda, en dat begint al volgende week met de lancering van deze Elroq.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws