Audi stopt R8 V12 TDI in de koelkast

Het zag er eventjes veelbelovend uit voor de fans van Audi en de dieselstoker. Aangezien Audi zowat het uithangbord geworden was wat sportieve diesels betreft - door ondermeer alles en iedereen naar huis te rijden op Le Mans - waren ze het wel bijna aan zichzelf verplicht om dit ook te transfereren naar de weg. Op de motorshow van Detroit in 2008 verscheen dan ook een R8 die voor de gelegenheid voorzien was van bi-turbo V12, op diesel wel te verstaan. De wagen was meteen meer dan een concept want kon al daadwerkelijk rijden. Iets wat verscheidene journalisten ook zelf hebben mogen ondervinden. Het duurde dan ook niet lang vooraleer er geluiden kwamen dat de kans groot was dat deze R8 er ging komen.

De 5,5 liter V12 was goed voor 500 pk en een monsterkoppel van 1000 Nm. Het zag er lang goed uit voor deze tarmacverwoester want de olieprijzen stonden nog nooit zo hoog. Ideaal dus om er toen mee op de proppen te komen. Vooral in de States moesten de prijzen van benzine aan de pomp zorgen voor een mentaliteitswijziging. Iets waar deze R8 zeker zijn steentje zou kunnen aan bijdragen. Dit moest wel het ultieme bewijs zijn van het feit dat moderne diesels meer of hun mannentje kunnen staan naast de benzineslurpende sportwagens van vandaag.

Maar de recente crisis heeft nu roet (cynisch?) in het eten gestrooid van de eerste supersportwagen op diesel. (we rekenen de Q7 V12 voor de gelegenheid even niet mee) Doordat de olieprijzen wereldwijd gekelderd zijn is de vraag en de interesse voor diesels vooral in Amerika terug naar een dieptepunt gezakt. En dat zorgt ervoor dat de peperdure ontwikkeling geen kans op slagen meer maakt volgens Audi. De Amerikaanse markt is namelijk door doorslaggevend om alle kosten te kunnen terugverdienen en er vooral genoeg van te verkopen.

Gelukkig gaan de plannen de koelkast in en wordt het project niet op stop gezet. De kans is namelijk groot dat we binnen x aantal maanden terug een andere situatie krijgen op de internationale oliemarkten. Wie weet komt de TDI R8 dan toch nog in de showroom terecht. Tekst: Pieter Ameye

Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
yoran 10:51
afbeelding van yoran

victory!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws