GM : doorstartscenario

Daar waar het grote plan om de schulden in aandelen om te zetten gisteren nog werd geweigerd door de obligatiehouders zou de weegschaal nu toch plots terug naar de positieve kant overhellen. Een groep van belangrijke obligatiehouders zou dan toch nog hebben ingestemd met een verbeterd aanbod om het herstructureringsplan van GM te aanvaarden. Het eerdere aanbod hield in dat de obligatiehouders 10% zouden krijgen in het gereorganiseerde bedrijf in ruil voor 27miljard grote schuldenberg. Dit aanvaardden ze dus niet. Hier wordt nu nog warrants aan toegevoegd die het recht geven om nog eens 15% te kopen. Deze hogere vergoeding zou moeten volstaan om de obligatiehouders te doen instemmen dat GM een aantal winstgevende onderdelen verkoopt aan een nieuw bedrijf dat door de overheid zou worden opgericht. Washington zou 72,5% in handen krijgen van dit 'nieuwe GM', en een stichting die verbonden is aan de UAW (United Auto Workers) zou recht hebben op 17,5%.

Deze constructie zou het mogelijk moeten maken om een snelle doorstart te bewerkstelligen, waarbij de termijn van een gerechtelijk akkoord tot een minimum wordt herleid. Het GA wordt daarentegen wel met zekerheid op maandag 1juni aangevraagd.

 
De redding is dus zowaar nabij voor het noodlijdende GM. Jammer genoeg is er nog niet meer duidelijkheid over de toekomst van de Europese bedrijven zoals bv Opel. De gesprekken over een mogelijk doorstart voor Opel verlopen stroef omdat er geen akkoord kon bereikt worden over de financiering van Opel wanneer GM het gerechtelijk akkoord aanvraagt.

 De officiële goedkeuring van het nieuwe aanbod door de obligatiehouders is geplaatst op een absolute deadline. Namelijk op zaterdag 30 mei op 10u 's avonds Belgische tijd moet een voldoende grote meerderheid zich positief uitspreken over het aanbod opdat het aanvaard zou kunnen worden.


Tot slot wordt er ook nog meegedeeld dat GM maandag, naast de aanvraag tot de 'chapter 11-procedure', eveneens zal bekend maken welke Amerikaanse fabrieken de deuren zullen moeten sluiten. In totaal zou het toch gaan om veertien vestigingen.
 
via DS


Extra uitleg bij het begrip 'Gerechtelijk Akkoord'

Een gerechtelijk akkoord kan volgens het Belgisch handelsrecht aan een ondernemer of onderneming worden toegestaan als die tijdelijk haar schulden niet kan betalen of als er moeilijkheden zijn, waardoor het voortzetten van de onderneming bedreigd wordt.

Het kan de voorbode van een faillissement zijn, maar het zou ook de redding kunnen betekenen. Dat is ook de bedoeling van een gerechtelijk akkoord; het kan alleen worden toegestaan als het economisch herstel mogelijk is.

Het gerechtelijk akkoord en het faillissement maken in België deel uit van het handelsrecht; het geldt dus enkel voor handelaars. De bevoegde rechtbank is de rechtbank van koophandel, ook handelsrechtbank genoemd.

Het gerechtelijk akkoord kan toegestaan worden op aanvraag of van ambtswege op initiatief van de kamer voor handelsonderzoek.

De rechter kent een voorlopige opschorting van betaling toe voor een observatieperiode van maximaal zes maanden. Er wordt een commissaris inzake opschorting aangesteld, die de ondernemer zal bijstaan; er kunnen ook meerdere commissarissen zijn.

De schuldeisers doen aangifte van hun schuldvorderingen.

Er wordt een herstel- of betalingsplan opgesteld, dat in een gedeeltelijke en definitieve opschorting van de schulden kan voorzien.

De rechtbank kan die definitieve opschorting goedkeuren als een meerderheid van de schuldeisers, die in waarde meer dan de helft van de vorderingen vertegenwoordigen, hiermee instemmen. Ook de schuldeisers die niet akkoord zijn, ondergaan dan noodgedwongen het verlies.

Als het plan niet lukt, kan een faillissement volgen.

 

 

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws