Jaguar komt met kleine premiumwagen

Jaguar zal tegen 2014 een lichte hatchback met V6-motoren in elkaar knutselen. Dat weet Autocar vandaag te vertellen. De baby-jag zal het gamma tegen dan vervoegen ter aanvulling van de XF berline en estate. Hij zal zowat 60cm korter worden dan diezelfde XF. De idee voor de wagen is beïnvloed door de R-D6-concept car van Jaguar uit 2003. Toch duurde het tot nu vooraleer productie in overweging werd genomen, mede omdat Jaguar vroeger niet over flexibele productielijnen kon beschikken in haar fabrieken. De XJ zal een grote invloed uitoefenen op het lijnenspel van de kleine.

Dankzij haar compacte afmetingen en lage gewicht, kan de wagen de ecologische voetafdruk van het merk verkleinen, men zou nu beter in staat moeten zijn om de grens van 130g/km te halen in 2015.

Kleinere afmetingen betekenen niet noodzakelijk een kleinere prijs. Vanwege een kleinere afzetmarkt voor deze wagen, zal de ontwikkelings- en productiekost een stuk hoger komen te liggen, zodat de uiteindelijke verkoopprijs van de kleine Jaguar zowat evenveel zal zijn als die van de XF.

De motoren zullen dan weer van hoog niveau zijn, aangezien de R-D7 - zoals hij in de wandelgangen wordt genoemd - samen met de volgende generatie XK en zijn spin-off XE zal worden ontwikkeld. Zowel benzine- als dieselliefhebbers komen aan hun trekken. De eerste groep krijgt direct ingespoten V6-motoren, de dieselfans mogen een nieuwe viercilinder-diesel verwelkomen, al komt die al tegen 2012.

Bron: Autocar

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws