Ford GT90 concept onder de hamer

Ford heeft beslist om op te ruimen (lees: heeft geld nodig) en doet daarom de one-off GT90 in de verkoop. RM Auctions zal verantwoordelijk zijn voor de afhandeling op 22 januari in Arizona, USA. De GT90 kwam er in 1994. Het was een extreme interpretatie van de GT40 uit de jaren 60. De GT90 luidde voor Ford het begin in van het 'kinetic design'. De nazaat van Fords iconische Le Mans-racer vertoonde zich voor het eerst op de autoshow van Motor City, Detroit. De bizarre en ongetwijfeld unieke sculptuur, waarbij driehoeksvormen centraal stonden, zorgde meteen voor de nodige commotie en bracht Ford terug op het voorplan.

 

 

 

Een 48 klepper, quad-turbo V12 van 750 pk vormt het hart van de GT90. De theoretische top van 402 km/h is dan ook ruim voldoende om neef GT40 alle eer aan te doen. Nu zal de koper het een pak rustiger mogen aandoen. De GT90 werd in slechts 6 maand tijd ontwikkelt met een budget van 3 miljoen dollar. Peanuts in vergelijking met wat normaal voor een conventionele (sport)wagen wordt uitgetrokken. Dat is ook te merken aan het allegaartje onder de fraaie huid. Zo bestaat de V12 uit een samensmelting van twee Lincoln V8's (met 4 cilinders minder), en komt de manuele 5-bak uit de Jaguar XJ220. De GT90 zal dus vooral dienen om naar te kijken. 

 

Ford-GT-90-verkoop

 

De concept kwam als een van de eerste in zijn soort met actieve aërodynamica, achteruitkijkcamera's en infraroodsensors. Gizmos waar we vandaag nauwelijks meer van opkijken. In heel wat opzichten was de GT90 dus meer dan de zoveelste conceptcar. Tot spijt van wie het benijdt zag de GT90 nooit het levenslicht als productiemodel. Ford kwam pas 12 jaar later met de herinterpretatie van het origineel. Veertig jaar na datum werd de wereld getrakteerd op de 550 pk sterkte GT.

via: PH

 

Ford-GT-90-verkoop

Ford-GT-90-verkoop

 

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Wim 15:54
afbeelding van Wim

ik vond hem vroeg al niet heel mooi, maar als je nu terug ziet doet hij nog meer pijn aan mijn ogen

Quin 14:37
afbeelding van Quin

Voorkant vind ik nog genietbaar. Rest is inderdaad maar vreemd tot gewoon lelijk (dat interieur, wtf? :s)

Anonieme gebruiker 09:03
afbeelding van Anonieme gebruiker

das gwn de sgoonste auto da er is ge weet ni wa ge zegt manne shit

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws