Volkswagen wil Alfa Romeo opkopen - Fiat wil niet

Volkswagen wil een strategisch beleid op lange termijn door een zo groot mogelijk aanbod te bieden aan haar klanten. Ze slaagt daar momenteel al behoorlijk goed in met een indrukwekkende portofolio. En je zou denken dat je met Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti en Porsche sterk genoeg staat. Maar de VAG groep, de overkoepelende naam voor alle merken, wil er graag ook Alfa Romeo bij.

Alfa zit al een tijdje in de problemen en krijgt zo de aandacht van potentiële kopers. Maar tot op vandaag heeft Fiat topman Sergio Marchionne daar geen zin in. Meer zelfs, hij wil van Alfa een Audi killer maken. Niet minder dan 500.000 stuks wil hij er per jaar gaan verkopen, en hoe meer klanten er van Audi afgesnoept worden, hoe beter.

Die uitspraak heeft al voor de nodige controversen gezorgd. Eentje daarvan komt van Arndt Ellinghorst (Credit Suisse): "Maybe Alfa could get to a half million unit sales a year, but only after the brand is sold to Volkswagen," of "I do not see how they will be able to steal so many buyers from their German competitors," door Massimo Vecchio (Mediobanca).

Momenteel draait Alfa Romeo 200 miljoen euro verlies per jaar. Dat ze niet mee kunnen met hun Duitse rivalen is ondertussen wel geweten. Noch motorisch, noch kwalitatief kan een Audi-klant gelokt worden door Alfa. Momenteel hebben ze het van één ding: mensen met een voorliefde voor Italiaans. Ons advies aan Sergio Marchionne, even goed nadenken. Als je het Alfa Romeo gunt, dan verkoop je het. Want Alfa Romeo zal er alleen maar bij baten.

Afbeelding via Carscoop

Laatst gepubliceerd

Reacties (15)

Plaats een reactie
Daniel 19:08
afbeelding van Daniel

Beste autofans,
het kan misschien wel zijn dat in materiaal-kwaliteitsgebruik het vergelijk met Audi niet opgaat...maar mag ik daar ook het prijs kaartje bij rekenen (laat staan qua opties!!!)....een product van 40.000€ vergelijk je best met een ander-gelijkwaardig product van 40.000€.
Dan houdt uw uitspraak steek....zoniet; controleer eerst uw parameters.
wat techniek betreft : mag ik u eraan herinneren waar bv.common rail technkiek vandaan komt????
juist ! en daarna opgekocht door Mercedes...misschien toch niet allen stijl en smaak dat die Italianen hebben?
een (algemene) autoliefhebber.

G40 19:37
afbeelding van G40

Deze uitspraak kan ik ook niet begrijpen! Alfa maakt in mijn inziens auto's met design, durf en passie! Audi houd het eenvoudig (lees saai) met daaraan hoge kwaliteit.
M.a.w. ik zou nooit een VAG Alfa willen zonder passie en design. Laat Alfa maar voor wat het is, er komen beslist kortelings weer een hele boel mooie modellen uit!

Wim 20:38
afbeelding van Wim

op zich heeft hij wel een punt, de klant heeft altijd gelijk, en die klant trekt massaal naar Audi en niet naar Alfa, qua design vind ik de 159 nog altijd de topper in het luxueuze d-segment, maar vanbinnen kan die idd niet volgen met de Duitsers, rijden kan de 159 als één vd beste, maar Audi heeft met de A4 duidelijk voor comfort gekozen, en qua rijden kies ik dan toch voor de 3-serie, mss kunnen we concluderen dat de 159 het mooiste is, de C-klasse het comfortabelste is, de 3 serie het leukst rijdt en de A4 het beste imago heeft? :)

Quin 20:57
afbeelding van Quin

Zolang dat dit niet ten koste gaat van het design van de Alfa's, deert het me niet.

Pieter Aertgeerts 22:11
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Daniel en G40, jullie hebben beide groot gelijk. zoals je zegt je moet appelen met appelen vergelijken. Maar wil je Alfa een mooie toekomst geven, zeker met zulke doelstellingen, dan is er enorm veel geld nodig. Geld dat VAG volgens mij heeft. Daarom denk ik , dat het geen slecht idee is.

En emotieloos? Lamborghini is er ook goed mee geweest, en dat blijft ook een 'italiaanse supercar'.

Mensen betalen graag een beetje bij voor comfort en luxe, dat merk je aan het succes van alle drie de duitsers.

Bedankt voor jullie constructieve reactie!!

Kenny C 22:56
afbeelding van Kenny C

Ben zowel een VAG als Alfa fan (vooral dan voor het design). Het kan zeker niet slecht zijn dat de VAG dit overneemt, met hun ervaring & beschikbare middelen kunnen ze Alfa nog een mooie toekomst bezorgen.
Ze hebben Lambo & Bugatti toch ook overgenomen, zonder aan hun karakter & design te komen? Enkel de techniek & technologie werden verbeterd, en dat is net wat Alfa kan gebruiken (verouderde elektronica, niet al te betrouwbare motoren).

Daniel 08:39
afbeelding van Daniel

Pieter, je hebt natuurlijk gelijk dat enkel op basis van het vertrouwen van de consument in VAG een gezondere basis zou zijn om het aantal verkochte autos gevoelig op te krikken.
maar kijk toch eens wat er gebeurd met Seat; dit zou toch volledig in het segment van Alfa Romeo kunnen passen(behalve misscien in Italie...).
het is VAG gewoon te doen om de amerikaanse markt en ik vrees dat voor de modellenpolitiek voor Alfa dit niet veel goeds zou doen.

Pieter Aertgeerts 11:42
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Goh, ik heb het gisteren nog over gehad, en eigenlijk is het nut van Seat me helemaal zoek. Als je een goedkope Volkswagen of Audi wil, dan koop je een Skoda, geen Seat. Het USP van dat merk is me helemaal zoek. Niet voor niet dat Seat 75 procent van haar omzet haalt uit de Spaanse markt..

EBL 16:06
afbeelding van EBL

@Kenny C: Verouderde Electronica, Roest, etc... zijn de dag van vandaag niet meer relevant.
BV: Opel, Saab, Cadillac, Suzuki,... gebruiken allemaal de door Fiat ontworpen diesel motor.
De electronica die deze aanstuurt is dan weer het Duitse Bosch. En elke degelijk gemaakte auto heeft verzinkt plaatstaal en verdichtende laklagen.

Eigenlijk maakt men geen slechte auto's meer, een constructeur zal niet zomaar zijn naam daar voor risceren.
Dus Alfa heeft echt geen "hulp" van VAG nodig, ze zijn immers zeer goed bezig!

Kenny C 22:55
afbeelding van Kenny C

@EBL: ik moet je gelijk geven. ALs je wat verder kijkt dan je neus lang is zie je wel door de vooroordelen heen..

Fiat is inderdaad zeer innovatief op gebied van motorisaties, en daar profiteert iedereen van mee.

Wim E 20:36
afbeelding van Wim E

Alfa Romeo moet gewoon Italiaans blijven.
Niks bij Volkswagen want dan verdwijnt het merk helemaal.
Techniek van de Italianen is vele malen moderner dan van Volkswagen die nog maar pas de commonrail motor in zijn assortiment heeft.
En het design van een Alfa is zoveel mooier dan van een Audi.
Dus FIAT niet verkopen maar er zelf lekker mee doorgaan.
Italiaans moet Italiaans blijven.

adams kevin 21:48
afbeelding van adams kevin

Wie heeft dit verslag geschreven ?
audi techniek beter als alfa techniek ??????
ten eerste is fiat uitvinder van de common rail dieselmotor , daarna rechten verkocht aan bosch .
ten 2de slikken de motoren veel minder olie als die duitsers en zijn met name nog stiller ook.
ten 3de , het kan zijn dat audi kwalitatiever binnen in de cockpit is dan alfa , maar kwa design moeten die duitsers de italianen niets , maar dan ook niets leren .
ik heb al 7 alfa romeo's gehad en ben er nog altijd gelukkig als ik de sleutel omdraai .

nee hoor , geef mij maar ( fiat , alfa , lancia) techniek .

(((( btw , ik heb een bmw 320d 2004 gehad , ik heb die 4 maanden gehad en heb die rommel buiten gesmeten , daar ging alles aan kapot wat er ook aan kapot kon gaan . nooit nog een duitser ))))

kevin

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws