Dagboek: Autofans.be op Mazda's persdag bij Jesco

Dat het voordelen heeft om Autofans-journalist te zijn hebben jullie waarschijnlijk al gemerkt. Leuke events als die van maandag delen we dan ook graag. Mazda organiseerde een persevent bij Jesco. Een  bekende"Auto Training School" met een mooi verleden. In 1973, meer dan 37 jaar geleden besloot Mike Van Hooydonk zijn passie voor auto's en verkeer, creatief uit te werken met als resultaat Jesco. Die naam is afkomstig Jeffrey en Scott, zijn twee zonen.

Jesco biedt 3 opleidingen aan. Het eerste niveau heet Autoveiligheid. Hier wordt de nadruk gelegd om de bewustmaking over hoe een auto werkt, een initiatie over hoe je de auto controleert tijdens een slip en dan een evaluatie. Wanneer je dit niveau hebt bereikt kan je verder gaan naar Wagenbeheersing. Hier kom je meer te weten over de preventie van ongevallen, controle tijdens het slippen en de beheersing van de wagen. Het derde en laatste niveau is Rijvaardigheid. De stappen die je hier volgt om jezelf verder te perfectioneren zijn de anticipatie, perfectionering en integratie.

Mazda Jesco persdag praktijk

De dag was opgedeeld in twee groepen. Wij van Autofans behoorden tot de tweede groep. Om half drie werden we verwelkomt door Mike, Scott en Jeffrey Van Hooydonk en de PR-afgevaardigde van Mazda. Eerst gezellig kennismaken met drankje erbij alvorens te beginnen aan de opleiding!

Deze ging van start in het leslokaal. Waar we de vier peilers leerden van het veiliger autorijden.
Namelijk: Wantrouwen,  Oogcontact, Carsense en Roadsense

Mazda Jesco persdag opleiding

Aan de hand van duidelijke beschrijvingen leerden we hoe een ongeval ontstaat en wat de oorzaken zijn.

Mazda Jesco persdag opleiding
Mazda Jesco persdag opleiding

Na de theorie kwam de praktijk, hier hadden we op zitten wachten! Bij het verlaten van het leslokaal zagen we onze oefenwagens staan. Mazda 2, 3, 6, MX-5 van alles wat. Daar één van onze Redactieleden zelf met een MX-5 rijdt was de keuze snel gemaakt!

Mazda Jesco persdag praktijk
Mazda Jesco persdag praktijk

 

Uiteraard moet je tijdens de opleiding genoeg afwisselen van wagen zodat je niet gewoon wordt aan één auto. Alle auto's reageren namelijk anders op een gladde ondergrond en hebben een andere feeling bij het sturen.

Mazda Jesco persdag praktijk
Mazda Jesco persdag praktijk

Tijdens het rijden kregen we ondersteuning via de Walky-Talky door één van de lesgevers. Voor we een oefening gingen doen, kregen we te zien hoe het NIET moest en hoe wet WEL moest.

Mazda Jesco persdag praktijk
Mazda Jesco persdag praktijk

Een laatste onderdeel van de les voor we lekker gingen eten. De noodstop en het gevaar ontwijken. Hierbij moet men vooral opletten dat de remdruk hoog genoeg is, het stuur niet te hard wordt vast gegrepen en dat de uitwijking van het stuur niet te extreem gebeurd.

Mazda Jesco persdag praktijk
Mazda Jesco persdag praktijk

Na deze leuke lessen gingen we terug naar binnen waar de tafel mooi gedekt stond. Er wachte ons namelijk nog een zéér lekker diner en een leuke babbel!

Met dank aan Mazda en Jesco voor de uitnodiging!

Tekst: Yannick Degroeve & Cristof Van Laer
Foto's: Fred Bayet

Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
TdM 21:18
afbeelding van TdM

Ik heb deze zomer de autoveiligheidscursus gevolgd en in oktober de wagenbeheersingcursus. Ik raad iedereen aan dit ook te doen! Ben er zeer tevreden van! Ze hebben zeer goede instructeurs en het is gewoon heel fijn dat je in verschillende auto's kan voelen wat het slipgedrag is.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws