Twintig jaar samenwerking tussen Skoda en VAG group

Op 16 april was het twintig jaar geleden dat Skoda en de VAG-groep (waartoe Volkswagen behoort) een samenwerking aangingen. De Tsjechische autobouwer ging na de politieke veranderingen in 1990 op zoek naar een sterke Westerse partner. Naast VW vertoonden ook BMW, GM en Renault interesse in Skoda, vooral omwille van de technologie en de voorwielaandrijving van de Favorit. Eind december van dat jaar sluit de Tsjechische regering een akkoord met de Volkswagen-groep en op 16 april 1991 begint de daadwerkelijke samenwerking.

De Skoda Favorit wordt in 1994 vervangen door een modernere Felicia en tegen 1996 rlt al de 1.000.000e Skoda van de band sinds de samenwerking met VW. In september van dat jaar wordt de Octavia gelanceerd, een model dat ook nu nog de ruggegraat van het gamma vormt. In 2001 wordt de Volkwagengroep 100 procent eigenaar van Skoda Auto en tegen 2003 bouwt men de 4.000.000 Skoda (sinds 1991), en het gamma is inmiddels aangedikt met een Fabia en een Superb. In 2006 begeeft Skoda zich op de Chinese makt en wordt de Roomster gelanceerd, gevolgd door Greenline-versies in 2008 en de Yeti in 2009. In dat jaar komt de teller op zeven miljoen stuks te staan.

Op het afgelopen salon van Genève tooonde Skoda een nieuw merklogo, samen met de VisionD, een wagen die laat zien in welke richting Skoda wil gaan in de toekomst. Op basis van deze VisionD volgt tegen 2013 een compacte middenklasser tussen de Fabia en de Octavia.

Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws