Tegen 2015 heeft 30% v/d verkochte wagens vierwielaandrijving

Wil je (een van de) voordelen van een SUV, maar heb je liever dat ze je banden niet platsteken, dan is vierwielaandrijving altijd een optie. Die aandrijfvorm zien we de laatste jaren meer en meer in het aanbod van de doorsnee constructeur binnensluipen. Zo biedt Audi op tachtig procent van haar modellen hun Quattro aan. Bij Cadillac hebben vijftig procent van de verkochte wagens vierwielaandrijving. The Detroit Free Press verwacht dat tegen 2015 goed 30 procent van de verkochte wagens, wagens zijn met all-wheel-drive.

De reden dat er massaal voor vierwielaandrijving wordt gekozen is niet moeilijk. Mensen zijn er van overtuigd dat het veiliger en zuiniger is. Volgens Autofans is er nog een reden waarom er in de toekomst zoveel 4x4 zullen rondbollen. Een techneut wist ons gisteren tussen pot en pint nog te vertellen dat alle hybridewagens met een dieselmotor op vierwielaandrijving moeten rusten. Het zou zo zijn dat een dieselblok het niet verdraagt dat zijn as ook door een andere motor wordt aangedreven. Logisch dus dat beide motoren elks één as toegewezen krijgen, en de wagen dus over vierwielaandrijving beschikt. Of we gelijk hebben en er binnen vier jaar effectief zoveel wagens worden verkocht, kan enkel de toekomst uitwijzen.

Reacties: 12 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (12)

Plaats een reactie
Olivier 15:04
afbeelding van Olivier

x-drive, quattro, 4-matic, laat maar komen :)

Techno Patat 17:44
afbeelding van Techno Patat

en terecht! m'n volgende auto moet ook vierwielaandrijving hebben, 's nachts in de sneeuw naar het werk is een hel! overdag is het allemaal ok, maar 's nachts ...

Ponrow 18:06
afbeelding van Ponrow

AWD zuiniger dan 2WD? dat snap ik niet goed.

@Techno Patat, waarom is dat 's nachts een hel?

Nathan 18:26
afbeelding van Nathan

@Ponrow: Ik veronderstel omdat er alleen gestrooid word (als er al word gestrooid word) voor de ochtend en avond spits, dus als je om 01:00 's nachts op de baan moet wanneer er de laatste vijf uur is bij gesneeuwd of de sneeuw die er al lag is platgereden tot ijs kan het wel eens gevaarlijk zijn. Mijn gedacht :p.

Techno Patat 01:19
afbeelding van Techno Patat

Nathan zijn gedacht is juist! Ik heb winterbanden, en die doen het niet slecht, maar zelfs met die lukt het maar moeilijk om om 2u 's nachts te rijden als er al een tijdje niet gestrooid/geschuifd is! Die dikke smurrie is niet zo handig, en de hellinkjes die ik op moet zijn werkelijk te vergelijken met hill climbs dan :p! (en ja, ik kan wel degelijk nbeetje rijden, niet in 1e en vollegas geven :p!!)

In onze xc90 met 4-seizoensbanden daarentegen in de sneeuw is het platgas en de volledige 'ring' van tielt scheef nemen :D! (wel dstc uitzetten) dat is veel leuker dan voorwielaangedreven gesukkel :p!

Ponrow 18:34
afbeelding van Ponrow

geen enkel probleem mee gehad, laatste keer dat het 's nachts zo hard sneeuwde. Al duurt het wel iets langer om op de bestemming te geraken.

Techno Patat 13:19
afbeelding van Techno Patat

Mka, kweet niet hoe dikwijls jij de baan op moet ponrow, maar ik moet het elke nacht, en ik voel me toch veiliger met 4-wiel, en het is leuker ook :p! Maar hier in Tielt-wingene was het een kleine ramp hoor :p!

Ponrow 16:16
afbeelding van Ponrow

Veiliger zal het zeker wel zijn als je zoveel de baan op bent. al met een RWD aangedreven bestelbus door de sneeuwrijden ook wel leuk, maar dat is dan helemaal niet meer veilig, en de kans dat je op tijd aankomt is zeker weg. ;-)

Techno Patat 17:31
afbeelding van Techno Patat

haha, die kans is inderdaad nihil :D! het is me toch vooral om die veiligheid te doen, want veel slaap ik niet, en 's nachts zijn de reflexen niet helemaal optimaal! alhoewel dat het in de sneeuw toch vlug op punt is, daarvoor zijn driftjes veel te leuk :D! of in mijn geval: handrembochtjes :p!

Mesoerrie 19:58
afbeelding van Mesoerrie

Met een rwd camionette met zomerbanden en geen gewicht op de achteras begint het inderdaad onveilig te worden :p .
Ik vraag me soms nog af hoe ik de winter zonder brokken heb kunnen doorkomen :p

Dat awd zuiniger zou zijn dan 2wd, begrijp ik ook niet...
Bovendien lijkt 2015 me toch wat vroeg niet? Hoeveel SUV's worden nu nog daadwerkelijk met awd gekocht...

B4 20:20
afbeelding van B4

In de VS verwacht men tegen 2015 30% verkochte wagens met vierwielaandrijving...

Techno Patat 09:42
afbeelding van Techno Patat

Ah, b4 z'n zin verklaart veel :p!

@messoerie: hmm, lijkt me idd echt niet veilig wat je daar uiteenzet :p! Zuiniger zijn ze bij mijn weten nooit, de weerstand van de aandrijvingslijn is toch veel groter?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws