Saab Saga zet zich voort: Pang Da is mogelijk nieuwe geldschieter

Goed nieuws uit Zweden, het Chinese Pang Da ziet in Saab een nieuwe partner. Pang Da is geen automerk maar zorgt voor distributie van auto's in China, meer nog: het is de grootste op de Chinese markt. Ze staan in voor 1.100 verdelers in China en verkochten vorig jaar 470.000 auto's. Saab en Pang Da hebben een intentieverklaring ondertekend. Het eerste deel van de overeenkomst houdt in dat Pang Da 30 miljoen euro betaalt voor de aankoop van auto's.

Op termijn wil Pang Da een aandeel van 65 miljoen euro in Spyker nemen. Daarmee nemen ze geen meerderheidsaandeel maar krijgen ze wel een strategische inspraak in de plannen van het Zweedse merk. Saab en Pang Da zullen ook samenwerken bij het opstarten van de Saab-productie in China. Daarvoor is het nog wachten tot Saab de nieuwe 9-5 klaar heeft, want GM wil niet dat hun technologie (die zowat in het hele huidige Saab-aanbod terugkomt) naar China wordt uitgevoerd.

Voor het opstarten van de huidige productie zou Saab 90 miljoen euro nodig hebben. 30 miljoen daarvan komt uit bovenstaande deal, 30 miljoen euro komt van Gemini en zou al vrijgemaakt zijn. De laatste 30 miljoen moet komen uit een lening van de Europese Investeringsbank.

Wat de afwerking van de samenwerking tussen Saab en Pang Da betreft moeten nog een aantal stappen worden afgewerkt. Eerst en vooral - en daar liep het bij Saab en Hawtai fout - moeten alle betrokken instanties hun goedkeuring geven. Dat zijn de Zweedse overheid, de Europese Investeringsbank de Chinese overheid en GM. Volgens de mensen bij Saab wordt dat minder ingewikkeld, aangezien Pang Da zelf geen autoproducent is.

Voor zij die de bedrijfswebsite willen bezoeken, dat kan hier.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws