Saab krijgt bindend akkoord en plant 3 nieuwe modellen

Het Swedish Automobile N.V. (SWAN) en Saab Automobile AB (Saab Automobile) kondigen vandaag aan het non-binding memorandum of understanding te hebben omgebuigd naar een bindende overeenkomst met haar twee Chinese partijen, Pang Da Automobile Trade Co., Ltd. (Pang Da) en Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co., Ltd. Wat helemaal nieuw is, is de New product Joint Venture tussen Saab en Youngman voor de ontwikkeling van drie nieuwe modellen, een 9-1, een 9-6 en een 9-7. Die eerste zal de langverwachte stadswagen worden, die het naar alle waarschijnlijk moet opnemen tegen de Mini. De overige twee zullen grotere, mogelijks SUV's, worden. Die lijken ons voor de Chinese en Amerikaanse markt bedoeld.

Doordat de overeenkomst nu bindend is, kunnen de partijen zich niet zo maar meer terugtrekken. Dat wil echter niet zeggen dat alle partijen hun goedkeuring gaven. Want zowel de Chinese overheid, de Zweedse overheid als de Europese Investeringsbank moeten hun goedkeuring nog geven. Met die overeenkomst komt ook de Rus Vladimir Antonov opnieuw in het spel als aandeelhouder. Volgens geruchten zou hij voor 100 miljoen euro willen investeren in ruil voor 30 procent van de aandelen, maar dat werd niet officieel bevestigd.

De Joint Venture zal 50/50 worden verdeeld tussen Saab Automobile en Youngman. De Chinezen zorgen voor cash en eventuele productiecapaciteit, de Zweden zorgen voor kennis, de techniek, de ontwikkeling en het ontwerp. Wanneer we de eerste resultaten mogen verwachten werd niet gezegd.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Anonieme gebruiker 09:26
afbeelding van Anonieme gebruiker

leuk, ik zie het al aankomen:
saab wordt chinees.

ach ja, beter dan dat ze failliet gaan.

Pieter Aertgeerts 10:49
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Ach, Volvo is ook Chinees, en die hebben de tijd van hun leven. Saab in Chinese handen zou een droomscenario zijn, lijkt me.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws