Fiat vervangt conventionele airco met "TIFFE"

TIFFE? Tot voor het artikel in EOS Magazine, had ik er ook nog niet over gehoord. TIFFE staat voor "Thermal system Integration For Fuel Economy". Fiat heeft dit systeem niet uitgevonden maar is wel de eerste om het te implementeren in een wagen. We zullen dit systeem vergelijken met een koelkast: Daarin gaat een bepaalde vloeistof door een bundel buisjes en radiators. Die nemen de warmte in de omgeving op en geven ze weer af aan de buitenkant...

Het TIFFE-Systeem doet hetzelfde. De twee belangrijkste onderdelen zijn de twee koellussen. De eerste lus transporteert de koude vloeistof en tweede lus stoot de warmte af. Hierbij wordt de warmte van de motor dus opgenomen en weer afgestoten. De koude lucht kan dan dienen om het in de wagen aangenaam fris te krijgen.

Er stond in de lange naam ook "Fuel Economy"? Inderdaad. De gewone airco kost je in werking meer brandstof. Het TIFFE systeem heeft al die compressors en expanders niet meer nodig en gebruikt innovatieve nano-vloeistof in de plaats. Volgens wetenschappers zal er een grote kost wegvallen door de relatief goedkope opbouw van het systeem én er zal circa 15% meer kilometer per liter kunnen worden gereden dan met een standaard Airco systeem. Fiat wil vanaf 2015 dit systeem aanbieden. Momenteel wordt er gewerkt aan twee testvoertuigen: een hybride bestelwagen en een kleine personenwagen met start-stop-functie.

bron: Eos Magazine en Springerlink

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Techno Patat 23:03
afbeelding van Techno Patat

hmm, ben je dan ook die 10 pk niet kwijt? want daar zou ik het nog voor doen, dat lagere verbruik nu niet echt... ik merk het personelijk niet in m'n volvo als ik de airco nu aan of af leg...

Yannick Degroeve 00:51
afbeelding van Yannick Degroeve

ik wel hoor.... mini cooper cabrio... airco aan op een warme dag en een PAK vermogen weg...
mijn eigen auto... juist van't zelfde alleen een beetje minder heftig

Techno Patat 15:51
afbeelding van Techno Patat

Aw, raar want de 3 auto's liggen toch rond etzelfe vermogen? Ongeveer 120-130 pk niet? En het is niet dat er een slechte airco in m'n auto zit, tegen dat ik goed en wel gekeerd ben op de parking is het al fris rond m'n hoofd :)!

Maar ik ken ook mensen met een avensis (nieuwste generatie) die daar ook enorm van klagen! Kweet niet welke motorisatie ze hebben, maar tof vinden ze het allesinds niet :p!

Sven 16:19
afbeelding van Sven

Ik merk bij de onze dat het koppelingspedaal iets later aangrijpt als de airco aanstaat. Vermogensverlies voel ik niet, want veel vermogen heb ik niet :D

Yvesw 16:44
afbeelding van Yvesw

Airco is voor watjes! Lang leve het open raam!

Sven 17:53
afbeelding van Sven

maar da 's niet handig als uw ramen aandampen van de regen

Yvesw 18:39
afbeelding van Yvesw

@Sven: Lees mij stelling nog maar eens opnieuw dan, een open raam kan niet aandampen ;)

O.T. Hopelijk gaat het ding wel niet om de 300 meter kaputs... Indien niet, kan het wel een leuke verandering zijn..

Techno Patat 15:55
afbeelding van Techno Patat

@sam: ZOT, als ik in een auto stap zonder Airco begin ik bijna te janken :p! Bij mij staat de automatische airco altijd op 21 graden! Winter, zomer, lente, ... Enkel de vriendin durft de AC knop eens in te duwen, zodat ze geen hoofdpijn krijgt. En ik laat ze doen, want je weet wat er gebeurt als een meisje hoofdpijn heeft :p!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws