Saab moet kiezen: Russen of Chinezen

De Europese Investeringsbank geeft eindelijk uitsluitsel, zij wil niet dat de Rus Vladimir Antonov nog één euro investeert in Saab. Het vermogen van Antonov is niet altijd even cocher verworven en ook zijn manier van werken en toekomstplannen lijken niet parallel te lopen met die van de EIB. Maar er is meer. De Europese Investeringsbank heeft meer vertrouwen in de Chinese partijen, en die willen niet investeren als Antonov er iets mee te maken heeft. Met andere woorden, het is kiezen tussen Antonov en Pang Da. Rusland vs China.

En dan is voor ons de keuze snel gemaakt. Pang Da heeft al duidelijk gemaakt dat ze veel geld hebben (veel meer dan Antonov) en voor de charmes van Saab vielen. Ze willen er aan werken om Saab weer op de rails te krijgen, maar ze willen alles te zeggen hebben, net zoals Geely verwachtte (en kreeg) bij het kopen van Volvo, en dat loopt nu ook beter dan ooit tevoren. Saab sloot enkele weken geleden nog een bindend akkoord met de Chinese bedrijven Pang Da en het distributienetwerk Youngman.

Vladimir Antonov is echter nog niet klaar met strijden. Hij wil niet alleen 100 miljoen euro betalen voor een aandeel van 30 procent in Saab, hij wil ook de Europese Investeringsbank er uit kopen. Saab heeft een lening lopen bij de EIB ter waarde van 217 miljoen euro, waardoor de EIB veel te zeggen heeft over potentiële investeerders in het merk. Door de EIB uit te schakelen heeft Antonov vrij spel.

Momenteel is het nog steeds doodstil in de fabrieken in Trollhätan. Ook het betalen van de lonen lijkt weer moeilijker en moeilijker te worden. We hopen een definitief akkoord (en vooral goed nieuws) te vernemen in Frankfurt, waar Saab een 'nieuwe start' belooft.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws