Gastbijdrage: De geheime PureGold DeTomaso Pantera

Laat me dit artikel beginnen met een kleine anekdoe. In Chroom & Vlammen van mei 1984, die ik enkele jaren geleden in een doos vond bij verbouwingswerken, stond een artikel over de gouden Pantera van John Lennon. In zijn New Yorkse appartement zou er een Pantera gestaan hebben met een motorblok in puur goud, die hij speciaal had laten maken. Het verhaal gaat verder dat hij de auto gestart zou hebben en dat daarbij de motor ontplofte en olie lekte in de ondergelegen verdieping.

Het voertuig werd volgens het verhaal enkele dagen later ‘ontdekt’ door de lokale politie na klachten van de buren. Omstreeks deze tijd werd John Lennon vermoord op de trappen van ditzelfde appartement, door een dolgedraaide fan. In het artikel gaf men echter een andere mogelijke verklaring voor deze moord, namelijk iemand die de Pantera voor zichzelf wou...

Heel lang heb ik over dit verhaal helemaal niets kunnen vinden, wat niet zo verwonderlijk is, gezien het artikel meer dan 25 jaar oud was. Tot ik me gisteren het verhaal weer herinnerde en opnieuw probeerde. Op enkele Franse automobielfora werd het artikel aangehaald, zonder echt iets nieuws te vertellen. Uiteindelijk was er toch iemand die enkele foto’s had weten te vinden en zelfs een chassisnummer van de vermoedelijke auto.

Het ging hier over een DeTomaso Pantera uit 1973, in Candy Apple Red (een soort diep, bordeaux-achtig rood) met een motor die 24-karaats verguld was. Dit moest de auto zijn; de kleur klopte, de ‘gouden’ motor klopte en ik geloof nooit dat er meer als 1 exemplaar van bestaat. Na nog een beetje zoeken kwam ik bij veilinghuis Barrett-Jackson terecht, die deze wagen, met iets meer dan 30 000km op de teller, vorig jaar op de Orange County Auction verkocht voor 33 000 dollar.

**UPDATE:
**Ondertussen heb ik de huidige eigenaar kunnen terugvinden, die me graag nog wat meer uitleg gaf bij de auto: Het gaat hier om een Pantera uit 1973, met een 4.6L DOHC 32v Ford motor in Candy Apple metal flake.  De link met John Lennon is echter totaal verzonnen, de huidige eigenaar is tevens de tweede van dit voertuig, na het plotse overlijden van een zekere George Peloquin, die de auto grondig zijn unieke uitzicht gaf. De Purgold nummerplaat was echter een template, aangezien deze al in gebruik was; de huidige eigenaar veranderde dit in PURR ORO, wat meteen de link legt met de katachtige waar deze auto zijn naam aan ontleende.

Tekst: Koen De Beer

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yannick Degroeve 16:30
afbeelding van Yannick Degroeve

Top investment but i'm affraid to say... i'm out. (dragon's den... love it!)

Kenny 19:49
afbeelding van Kenny

Mooi project, maar toch ook niet aan mij besteed :-)

Anonieme gebruiker 16:13
afbeelding van Anonieme gebruiker

Very cool! I don't speak Dutch, but I do speak car nut. Many Panteras are modified in one way or another. This Pantera, "PURR ORO" is incredible and quite unique. Panteras, keep on rolling!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws