Chinezen willen Saab overkopen, Saab weigert

Saab zit sindskort in een reorganisatiefase om zo een dreigend faillissement te voorkomen. Naast dat reorganiseren blijft het in onderhandelingen met potentiële investeerders die het merk opnieuw leven kunnen inblazen, de meest plausibele investeerders zijn de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman. Beide bedrijven zouden een bod hebben gedaan op Saab, maar Müller heeft dat bod naast zich laten liggen. "The token offer was unacceptable because it would trigger every conceivable change of control clause and that would possibly mean the end of Saab." Aldus Victor Müller, de topman van Saab.

De Chinese partijen tekenden in Juli dit jaar een overeenkomst met Saab voor een aandeel van 53,9 procent wanneer ze een som van 245 miljoen euro op tafel legden. Die potentiële inkoop werd door Europa goedgekeurd maar wacht nog steeds op Chinese goedkeuring. Youngman en Pangda vinden dat sinds ze hun overeenkomst sloten er te veel is veranderd, en daarom een bod deden. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend, maar het zal hoe dan ook geen hoogvlieger geweest zijn. Volgens de geruchten zou Pangda en Youngman vandaag al een tweede bod hebben uitgebracht, hoe Müller daarop reageerde is nog niet geweten.

Wat er ook gebeurt, Saab heeft een plan B, aldus Müller. Hij wil daarmee uiteraard zeggen dat indien de Chinezen er een punt achter zetten, hij nog wel iemand weet met wat cash achter de hand. Wie dat is wil hij uiteraard niet zeggen.

Wat we wel weten is dat de Amerikaanse investeringsgroep North Street er alles aan wil doen om het Zweedse merk van een ondergang te redden. Ze zouden naar verluid al hebben voorgesteld om 10 miljoen dollar te investeren en Saab daarbovenop nog eens een lening van 60 miljoen dollar toe te kennen. Dat zou een tweede en derde investering kunnen zijn van de Amerikanen, die onlangs ook 70 miljoen dollar gaven om Saab de kans te geven te reorganiseren. Dat geld is volgens de curator alles behalve voldoende.

North Street kocht eerder dit jaar het luxemerk Spyker al op voor 32 miljoen euro.

Via Autonews

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws