Saab breekt met de Chinezen, maandag crisisvergadering

Alsof ze het voor het keizen hebben, heeft Swedish Automobile (Saab) vandaag bekend gemaakt in een persbericht de samenwerking met Pang Da en Youngman stop te zetten. De drie partijen sloten in juli een overeenkomst voor structurele financiering en samenwerking, maar die samenwerking liep zo net op de klippen. Voor een bedrag van 245 miljoen euro zouden de Chinese net geen 54% van de aandelen kunnen krijgen. De Chinezen waren echter niet akkoord met de gang van zaken sindsdien en deden vorige week een bod om Saab in zijn geheel over te kopen. "Onacceptabel" zo luidde het bij Victor Müller, en sindsdien lijkt het kalf verdronken. De woordvoerdster van Saab maakte wel zonet bekend dat er maandag een crisisvergadering komt tussen de drie partijen, misschien helpt een weekendje rust wel.

De Chinezen werden achterdochtig toen Saab plots goede vriendjes werd met de Amerikaanse investeringsgroep North Street Capital. Die laatste gaf Saab 70 miljoen euro om te reorganiseren en stelde voor nog eens 80 miljoen in het merk te pompen. Maar dat beviel de Chinezen duidelijk niet, waardoor ze een bod deden op het gehele bedrijf, zodat ze de touwtjes snel zelf in handen hadden. Maar dat ging niet door, zo besliste Müller. De Chinezen deden dat bod tevens met een duwtje in de rug, namelijk met behulp van de curator, die Saab onder de loep neemt. Volgens de Zweedse media zou er een bod op tafel liggen van 22 miljoen euro. Maar dan is Müller zijn bedrijf kwijt en zit hij tot over zijn hoofd in de schulden. Schulden bij zowat iedereen die hij kent, inclusief de Rus Antonov, remember?

Trouwens, berichten geven mee dat Spyker nog steeds niet officieel verkocht is. Er ligt iets op tafel, maar er is nog geen euro overgemaakt. Ook dat is dus nog spannend afwachten.

Wie nog interesse heeft om de hele SaabSoap na te lezen, dan kan in onze Saab-rubriek

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws