Kia stelt volledig elektrische Ray EV voor

Kia stelt vandaag haar allereerste volledig elektrische wagen voor, de Kia Ray EV. Die zal momenteel exclusief voor de Zuid Koraanse markt behouden worden, over eventuele exportplannen werd nog geen woord gerept. Er zouden volgend jaar zo'n 2.500 van die Ray EV's worden gebouwd, allemaal zullen ze worden gebruikt door gouvernementele en publieke diensten. Opvallend is dat de Ray EV niet op een speciale band wordt geproduceerd. Het is namelijk de eerste EV ter wereld die van dezelfde band rolt als zijn broertjes met verbrandingsmotor.

Onder die kap schuilt een 16.4 kWh lithium ion batterij die zich onder de achterbank bevindt. Die batterij moet de 50 kWh sterke elektrische motor aandrijven, dat blok is goed voor 167 Nm koppel. Volgens Kia haalt de EV een efficiëntiegraad van 93%, want de hoogste in zijn segment zou zijn. Wie EV zegt, mag opladen in één adem mee uitspreken. Wie een 220V netwerk gebruikt, zou de wagen in 25 minuten kunnen opladen. Daarmee kan je maximum 139 kilometer ver.

Het blok zorgt er naar (slechte) gewoonte voor dat de wagen in kwestie wat extra gewicht op de weegschaal zet. Deze Ray EV is 187 kg zwaarder. Met dat gewicht en eerder vermeld vermogen sprint je naar 100 km/u in 15,9 seconden. De topsnelheid bedraagt 130 km/u.

Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws