Column YW: Gerissoleerde tv-formats

“Otto”, het lievelingswoord van de Vlaming voor zijn trouwe vierwieler kreeg voorbije weken een nieuwe betekenis. Het ontpopte zich tot de naam van een autoprogramma dat zich nog stiller de huiskamer binnennestelde dan een Toyota Prius in een zone 50.

Ik vernam pas de dag van de eerste uitzending dat dit programma bestond. Na wat opzoekwerk stond ik er nogal sceptisch tegenover. De previewreclame toonde niet veel goeds met twee hillbillies die hits kweelden van 20 jaar geleden.  Om nog maar te zwijgen over het laag niveau dat VT4 de laatste tijd hanteert met programma’s als Rekeningen in het rood, Exotische liefde en Superfans. Dat Otto dan ook nog eens afkomstig was van Sputnik TV (productiehuis van onder andere Exotische liefde) zorgde ervoor dat je de uitlachtelevisie al om de hoek voelde komen. Het is dan ook daarom dat het programma mij zo verraste...

**

Otto kan het best omschreven worden als Autofans meets Man Bijt Hond. Maar dan wel de Man Bijt Hond van weleer, niet de persiflage die ze van zichzelf gemaakt hebben. Het is een eerlijk programma waar personen de kans krijgen om hun liefde en passie voor wagens te tonen. En hoewel het er de eerste afleveringen nog bedenkelijk aan toe ging met mensen en hun passie voor tuning, kwamen er naar het einde toe toch enkele pareltjes voorbij. Zo was er Achiel Olbrechts die destijds achter de muur in het DDR in het geheim sleutelde aan motors voor Wartburg, Barkas en Trabant en nu in Sint-Katelijne-Waver het IFA-museum runt waar enkele prachtige pronkstukken staan zoals een Melkus RS waar maar 101 stuks van zijn gebouwd.  (We hebben daar al een special over, nvdr.)

Nochtans zijn de meeste recensies niet lief voor Otto. Met Top gear heeft Otto één ding gemeen: er valt al eens te lachen. Bij Top gear met de grappen van de presentatoren, bij Otto met de mensen die te kijk worden gezet." (de Standaard)

Ik zie Otto liever als een positieve evolutie. Als een grondlegger van een nieuw soort format, of toch tenminste een oud format dat nog eens vanonder het stof wordt gehaald... Na jaren overstelpt te zijn met reality-tv (type: Big Brother), bouw-tv (type: the block),  afschuwelijke zangwedstrijden (type: Idool) was er de laatste jaren sprake van de ergste hype in heel de Belgische televisiegeschiedenis, namelijk kookprogramma’s! Je kan vandaag geen televisie meer opzetten of er wordt gekookt, gepraat over koken of gekeken hoe er gekookt wordt... Een tendens waar ik zot van word! Om nog maar te zwijgen over enkele zenders die zijn opgestart om enkel het onderwerp “koken” te behandelen. Heel deze evolutie in het medialandschap heeft er voor gezorgd dat niemand in Vlaanderen nog normaal kookt. Alles moet “speciaal” zijn en voldoen aan de eisen die ze in Masterchef hanteren. En geloof me, ik heb niets tegen perfect bereide keuken. Al verkies ik toch liever de, om het in hun termen te zeggen, gerissoleerde Vlaamse keuken (de keuken van het frituurvet). Maar als ik een schattige grootmoeder, die normaal (h)eerlijke “stoempetaat met weust” zou maken, hoor beginnen over de cuisson van haar chipolataworstjes krijg ik toch koude rillingen...

En daarom denk ik, nee, hoop ik, dat Otto een nieuwe wind blaast doorheen het televisieaanbod. Zo wordt er binnenkort een nieuw (weliswaar zeer bedenkelijk) programma gelanceerd op VT4 omtrent jongeren die hun rijbewijs willen halen en weet ik uit betrouwbare bron dat één ook mensen contacteerde omtrent hun liefde voor wagens.

Dus laten we hopen dat Otto aan de wieg staat voor een reeks autoprogramma’s op de Vlaamse televisie die elk hun voorloper overstijgen qua niveau en kwaliteit zodat we uiteindelijk tot een vast autoprogramma kunnen komen waar elke autofan op kan afstemmen voor een uurtje plezier zonder het woord cuisson te moeten aanhoren...

____
En wie zich afvraagt waarvoor de "YW" staat in de titel, deze column werd geschreven door de vaste stalker van Autofans: Yves Wouters. Let op, dit is een column en dus een meningsuiting van de betreffende schrijver. Wij bij Autofans.be distantiëren ons van zijn uitspraken.
____

Laatst gepubliceerd

Reacties (14)

Plaats een reactie
Yvesw 19:46
afbeelding van Yvesw

+1 voor de steek jegens mij: (we hebben daar al een special over, nvdr.) ;)

Yannick Degroeve 19:58
afbeelding van Yannick Degroeve

leuk en helemaal waar. Al vond ik jammer dat OTTO de Honda NSX uit één van de eerste afleveringen zo slap ten kijk zette. De verkoper was namelijk... speciaal.

Wim 20:04
afbeelding van Wim

Die gasten(Sputnik) hebben ons indertijd gecontracteerd om mee te helpen(door wat vragen te beantwoorden en mensen te zoeken). Wat ik heb verstaan is dat ze met zeer krappe deadlines werken. Dat VT4 een autoprogramma voor tijdens het autosalon wilde, en liever gisteren dan morgen(mss net reclamebon getekend :) ). Gezien dit zeer kort voor het salon was, kan ik al chapeau zeggen dat het is afgeraakt :) Van het programma heb ik maar 2afl gezien en ik vond het "ok".

Techno Patat 20:19
afbeelding van Techno Patat

Ik heb het gezien met die kuisfreaks :p! En ik moet zeggen dat ik het ook OK vond! Niet goed maar tenminste geen uitlach TV met auto's ;)!

En ik ben sinds kort al een betrouwbare bron :o, joepiiie :D! Daarvoor dus dat VT4 jullie ook contacteerde, ik had er iets over gehoord... Maar dat van Een is wel op een iets langere termijn bedoeld als dat van VT4... Maar ik vrees ervoor, aangezien ik niets meer hoor dan het 'koelkast' verhaal :'(! Eens een mailtje sturen naar Sofie :p!

terug OT: Ik hoop dat het terug een autoprogramma voorbrengt, maar geen hype!

Anders gaat de Ring binnen de kortste keer vollopen met mensen die denken te kunnen rijden! Terwijl het er nu vol loopt van de gigantisch vriendelijke liefhebbers van de puurste vorm! Mannen die nog wat geld voor hun auto over hebben en mannen die er NIET komen om te pronken!

Maar het gaat niet enkel over de ring, ik hou eigenlijk wel van het 'kleine' auto liefhebbers wereldje! Als het een hype wordt ga je binnen de korste keren niet meer kunnen zeggen dat je autofan bent of iedere 13 jarige begint over de vetste audi die wel evenveel kost als een Lamborghini, etc etcè!

Yvesw 20:23
afbeelding van Yvesw

@Yannick: Heel het verkoopsegment had nogal een <a href="http://www.youtube.com/watch?v=DBfNBtHQp6Y">in de gloria gevoel</a>...
@Wim: Er zaten toch enkele pareltjes tussen. Al was er inderdaad een groot deel ook maar "ok"
@Patat: Top Gear bestaat toch ook al jaren? Ik denk dat de invloed best wel meevalt ;) En inderdaad, u bent DE betrouwbaarste bron van het huidige medialandschap! Zoals mijn grootmoeder altijd zei: "Als de Antwerpenaar weer zevert, luistert dan naar den West-Vlaamse bakker" ;)

Techno Patat 20:27
afbeelding van Techno Patat

Ja, maar in vlaanderen heeft Top gear nauwelijks serieuze aanhang! Mensen kijken ernaar omdat ze de maandag er bij belanden bij het zappen! Maar als er echt een vlaamse auto-hype ontstaat gaat dat wat ik hier voorspel wel gebeuren! En dat wil ik niet :p!

Yvesw 20:31
afbeelding van Yvesw

@Patat: Dat is waar, maar ik praat dan ook over een autoprogramma, geen auto-hype ;)
Ik denk dat in huidige economische/ ecologische tijden het onmogelijk is om nog een programma à la Top Gear uit de grond te stampen. (Niet dat ik een programma als Top Gear het summum vind van autoduiding...).
Het zou geen slecht idee zijn van de Vlaamse staat om eens na te denken over een duidingsprogramma over wagens (met een grappige toets). In België ligt het humorniveau toch hoog genoeg om zoiets te realiseren en op die manier kan je mensen warm maken voor nieuwe wagens/ groene wagens (= stijging economie)

Wim 21:04
afbeelding van Wim

bwa, TopGear is bij mijn "kringen" toch heel bekent hoor :) En zoals in de rest van de wereld, veel mensen die het zien voor de humor.

Techno Patat 21:26
afbeelding van Techno Patat

wim: bekend voor de humor, maar de mensen kijken niet met het idee van: vanavond is de atom v8 op tv, ik wil wel weten wat ze er van vinden! dus dan kijken die mensen niet naar een autoprogramma!
ze kijken naar een entertainment programma dat toevallig met auto's is!
Wat al in de goeie richting gaat, want zoals Yves zegt is een leuk autoprogramma wel van goeje waarde voor de regering! Maar laat de hype toch maar uit :p!

Yvesw 21:52
afbeelding van Yvesw

@Het duo van Wim op een bedje van Patat: Top Gear noemt zichzelf dan ook geen autoprogramma, maar een autoshow. Een quiz"programma" is serieus, een quiz"show" doet me denken aan "hoger lager" niveau... :p
Daarom is er nood aan een auto-duidings-programma :)

gtike 16:04
afbeelding van gtike

tenzij ik erover gelezen heb... maar uh, wanneer zenden ze dat precies uit?

Yvesw 21:04
afbeelding van Yvesw

@gtike: Is ondertussen al terug van het net ;) Was tijdelijk elke dag op vt4 ter ere van het Autosalon...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws