Mazda op zoek naar 2,3 miljard dollar

Constructeurs gaan meer en meer samenwerken waardoor het voor kleinere en onafhankelijke spelers vaak erg moeilijk wordt. Zo waarschuwde Mazda haar aandeelhouders een verlies te mogen verwachten van 1,3 miljard dollar voor het boekjaar 2011. De Japanse constructeur zal, om dat verlies weg te werken, niet minder dan 690 miljoen nieuwe aandelen uitgeven om het eerder genoemde verlies weg te werken. Daar bovenop zoeken ze ongeveer 1 miljard dollar bij diverse Japanse banken om de nodige investeringen te kunnen maken in het buitenland. Mazda produceert momenteel 70 procent van haar wagens in Japan zelf en exporteert er 90 procent van. Het hoeft weinig uitleg dat die manier van werken erg inefficiënt is.

Het is namelijk zo dat de Yen vandaag erg sterk staat. Een sterke munt heeft een negatief effect op de export waardoor Mazda's vaak te duur worden om te verschepen. Het is dan ook om die reden dat Mazda momenteel werkt aan nieuwe productiesites in het buitenland. Zo zou de fabriek in Thailand onder handen worden genomen en zou er een nieuwe fabriek in Mexico worden gebouwd.

Of het aandelenplan van Mazda zal lukken en of het de lange termijn financiering van het bedrijf zal kunnen dragen is nog maar de vraag. Het is hoe dan ook zeker dan de op 4 na grootste constructeur in Japan het nog erg hard te verduren zal krijgen. Het is dan ook de moeite waard om na te denken of Mazda niet beter kan meegaan in een concern. Denk aan de samenwerking die ze ooit met Ford hadden.

Via AB.com

Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Anonieme gebruiker 15:26
afbeelding van Anonieme gebruiker

toyota had toch al 30% van de aandelen in mazda?
volgens mij is dat een goede partner voor in de toekomst.

Mesoerrie 18:50
afbeelding van Mesoerrie

Ze zijn idd te 'klein' om nog zelfstandig te kunnen overleven in deze tijden van grote concerns.
Samenwerking met Toyota zie daarentegen nog niet zo snel gebeuren, en voor zover ik weet heeft Toyota geen aandeel in Mazda. Ford had wel 30% van Mazda destijds als ik het goed heb.

MichelAngelo 16:02
afbeelding van MichelAngelo

dat ze een clubje vormen met onze regering

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws