Samenwerking tussen GM en PSA is officieel

Wat een paar dagen geleden voor het eerst boven water kwam, wordt nu officieel bevestigd. General Motors en PSA (Peugeot en Citroën) gaan samenwerken. Het betreft geen joint venture, wel een strategische samenwerking voor de winstgevendheid van beide bedrijven op lange termijn te verzekeren. De hele samenwerking, waarin GM 7% van de PSA-aandelen koopt, steunt op twee peilers. Enerzijds is er het delen en ontwikkelen van platformen, componenten en modules. Ten tweede is er het schaalvoordeel dat ze nu kunnen creëren. 

Door in grotere volumes te kunnen bestellen en zaken als transport te kunnen combineren zouden beide bedrijven samen minder kosten gaan maken, tot 2 miljard dollar per jaar na vijf jaar. Alles samen zouden beide bedrijven samen jaarlijks voor 125 miljard dollar aan stukken bestellen.

Het eerste resultaat van de samenwerking zou in 2016 komen. Tegen dan willen ze een eerste gemeenschappelijk platform voor groene wagens. Verder zal de coalitie zich initieel gaan toespitsen op kleinere wagens, MPV's en crossover.

Daarbij komt dat General Motors in Europa verlies blijft maken, vooral door Opel, en dat PSA in Amerika weinig voet aan wal krijgt. In het persbericht zeggen beide groepen wel de competitiviteit te zullen behouden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws