Opinie: Hoort een twintiger wel een Audi R8 te krijgen?

Wie gisteren het nieuws las in diverse media weet ondertussen van het ongeval met de unieke Audi R8. Uniek in al zijn aspecten. Want de R8 was niet alleen gewrapt in de Gulf-kleuren, meteen de enige in België, hij was ook eigendom van de 21-jarige Benjamin D.C.. Een dikke twee jaar geleden kreeg de jongeman van Temse de wagen van zijn ouders en dat mocht iedereen geweten hebben. Vaak gespot in Knokke en Antwerpen, maar ook gekend van op Youtube waar hij meermaals een evenknie zocht om een kleine snelheidswedstrijd te houden. Maar gisteren liep het verkeerd af. Na een etenje, waar ook de nodige wijn bij hoorde, veroozaakte hij een ongeval op de E17 waarna hij meteen vluchtmisdrijf pleegde en nadien de feiten verdraaide.

De Seat Ibiza kwam er minder goed vanaf, maar de 50-jarige vrouw is gelukkig aan de betere hand. Benjamin zelf stopte na het ongeval aan het eerstvolgende tankstation en vertelde zijn vader dat hij slachtoffer was van een carjacking, en daardoor de vrouw per ongelijk aantikte, met het accident tot gevolg. De situatie is ondertussen onder controle. Het parket van Dendermonde houdt de man nog zeker een maand aan en zijn rijbewijs werd voorlopig, net als zijn auto, in beslag genomen.

Zulke auto cadeau geven doe je al niet

audi r8 gulf temse

Maar de vraag die zich nu stelt is wie de verantwoordelijkheid moet dragen van dit ongeval. De 21-jarige knaap of diens ouders? Want hoe moreel verantwoord is het om iemand van 18 te laten rijden met een auto die niet door iedereen te rijden valt? Of nog erger, iemand van 18 zulke auto te géven. Want als 18-jarige zeg je daar geen neen tegen, er is niemand die daar ooit 'neen' tegen zegt. 

Het mag dan wel zijn eerste ongeluk zijn van dit kaliber (gelukkig maar), verschillende mensen stellen zijn rijkwaliteiten serieus in twijfel. Hij werd meermaals tegen hoge snelheden gezien en zou vaak té sportief rijden op de openbare weg, met alle mogelijke gevaren tot gevolg. Is hij daarom niet capabel om met zulke wagen te rijden? Allicht. Want de reden dat weinig mensen in België zulke wagens kopen is omdat je die niet kan rijden zoals het hoort. Heel simpel. En als je het geld hebt om zulke auto te kopen, bestel er dan meteen een abonnement bij voor het dichtstbijzijnde circuit om je daar uit te leven, op de openbare weg ben je niet alleen.

Is een Golf'ke te min?

Wat is er op zich al mis met een Golf GTI? Of neen, een gewone Golf. Een Golf kost u minstens 20.000 euro. Iemand die net zijn middelbaar heeft afgerond heeft daar geen geld voor, laat staan zelf verdiend. Zelfs een Golf blijft dus een dure auto waarvan een 18-jarige alleen maar kan dromen. Ook zulke wagens kunnen best sportief en leuk rijden, maar ze blijven wel controleerbaar en zijn ethisch te verantwoorden op die leeftijd. Ik zal dus niet de enige zijn die zich de vraag stelt wat de ouders bezielde hun zoon zulke wagen te kopen. Ook al kan hij er (technisch) mee rijden, iemand van 18 geef je geen sportwagen van dat kaliber. Iemand van 18 moet je aanzetten tot studeren, aanzetten tot werken zodat hij/zij later de kost kan verdienen. En als hij later goed zijn geld verdient, dan kan hij zich nog een supercar kopen. Maar het zo in de schoot geworpen krijgen? Dat is al een mentaliteitsfout van de ouders zelf. Een auto van minstens 115.000 euro moet op die leeftijd een droom blijven, een droom die voor 99% van de bevolking ook een droom blijft tot in de kist. Ik beweer ook niet dat Benjamin D.C. geen ambities had of niet goed studeerde, ik maak enkel de nuance dat een Audi R8 (of een ander duur hebbeding) niet hoeft in die fase van het leven.

*Om misverstanden te voorkomen. De Audi R8 was niet de oorzaak van het ongeval. De oorzaak is en blijft de bestuurder die gedronken had en allicht te snel reed. Of dat nu met een Audi R8 of met een Golf was, de gevolgen waren allicht even zwaar. Laat dat heel duidelijk zijn. In dit opiniestuk gaat het om het feit dat je op die leeftijd zulke sportwagen krijgt. En of dat kan of niet. Die discussie wil ik graag op gang trekken.
*

Laatst gepubliceerd

Reacties (41)

Plaats een reactie
Glenn N 18:07
afbeelding van Glenn N

Ik vind dat er in de media teveel aandacht gaat naar het feit dat het met een sportwagen gebeurde.
Wie zijn wij om over die mensen te oordelen wat ze al dan niet moeten doen of laten?

De feiten zijn -voor zover ik weet- nog steeds dat hij dronken achter het stuur zat en die vrouw niet heeft geholpen.
Ik praat het helemaal niet goed, integendeel zelfs, ik hoop dat hij een gepaste straf krijgt en dat die vrouw er bovenop komt... Maar in andermans rekening maken zijn wij Belgen blijkbaar toch altijd wel goed.

Moesten deze feiten gebeurd zijn met een aftandse VW Golf van de jaren '80 werd er in de media waarschijnlijk nauwelijks iets over vermeld.
Om te snel of onverantwoord te rijden heb je echt geen sportwagen nodig...

Sven 18:24
afbeelding van Sven

Wie zijn wij om te oordelen wat die hun kind mogen geven? Zoiets kan je als ouder ook niet op voorhand weten, en zoals ze hierboven ook meegeven, met een Golf had het evengoed kunnen gebeuren. In elk object schuilt een risico als je het verkeerd gebruikt.

Anonieme gebruiker 19:00
afbeelding van Anonieme gebruiker

zo een ouders zou ik ook wel willen! al zou ik dan wel geen R8 kiezen maar een X6 M of MB G65 AMG ofzo.

die X5 in het filmpje klinkt ook niet verkeerd.

Yannick Degroeve 22:44
afbeelding van Yannick Degroeve

om op de titel te antwoorden: NEE
Zou ik het zelf graag hebben: Hell yeah!
ben ik jaloers? Ja en nee... Ik ken gasten van dezelfde leeftijd die meerdere van dit soort (en snellere) wagens hebben
die een pak minder opvallen of beter gezegd willen opvallen.

De kerel heeft overduidelijk de meest foute beslissing genomen die hij kon nemen. MAAR, het blijft een paniek situatie...
Stel je voor, je hebt alles wat je maar wil in je leven en je hebt iets voor en in die paar seconden denk je zover na dat je je hele toekomst ziet voorbij flitsen op de ergst mogelijke manier. Het is niet voor nix dat er zoveel mensen doorrijden na een ongeval.

Wat ik wil zeggen is dat die gast niet perse een slechte kerel is maar gewoon een zwaar verkeerde keuze heeft gemaakt.
de straf, die hij overigens verdient imho, is alleen maar zwaarder geworden nu.

Dat de ouders hem zo'n wagen geven... tjah.... In de filmpjes zie je hem wel stevig optrekken en af en toe zijn motor wat laten revven... ik rij met mijn mazda ook niet als een engeltje... en je ziet hem min of meer in club verband drag races doen op een verlaten plaats. Met elke wagen kan dit gebeuren, alleen sneller met dit soort wagens.

Ach uiteindelijk kan ik er over blijven verdergaan...
jammer wat er gebeurd is, hopelijk komt de vrouw er weer helemaal bovenop, een degelijke straf ( geen geldboetes want dat haalt toch geen hol uit bij deze klasse mensen) en dat het bij de ouders ook mag doordringen dat het nog iets te vroeg is voor dit soort wagens...

Techno Patat 23:28
afbeelding van Techno Patat

Ik sluit me volledig aan bij Vale en Ponrow! Ook ik vind dat het kan, maar de jongen moet wat verstand hebben!

Hier in de streek rijdt er een kerel met een S63 AMG die hij van zn 18e had en daarmee is er ook nog niets foutgelopen! Maar een dronken ongeval heeft hij wel al veroorzaakt met een huurauto in het buitenland! Als je als ouder dan gewoon niet reageert ben je in fout! Maar als je maatregelen neemt die je kind wat verstand bijbrengt doe je als ouders toch goed je best! De rest van de beslissingen liggen dan helaas in zijn handen!

Ik vind dat de ouders hier niet veel valt te verwijten, al ken ik vaneigens niet het hele verhaal!

Yannick Degroeve 23:41
afbeelding van Yannick Degroeve

ja lees ook net dat hij regelmatig zat weigerde zijn stuur af te geven... begrijp ik echt ni ma bon....

Bart20 01:12
afbeelding van Bart20

Als het gaat over rijkwaliteiten dan denk ik dat er evenveel oudere mensen zijn die niet met die type wagen zouden mogen rijden en die zich even roekeloos zouden gedragen. Dat de media zo hard hamert op het type van wagen (ik heb nog nooit zoveel foto's van een wagen gezien bij het berichten van een ongeval) is compleet fout want het kan met elke wagen gebeuren.

En zoals Messoeri aanhaalt moet je al motorrijder heel wat meer doen en misschien moet dat dan ook maar een regelgeving komen waardoor je praktijktesten moet doen vooral je met zoveel pk's de baan op mag.Voor iedereen dan wel te verstaan en niet enkel voor beginnende, jonge chauffeurs..

TomB 10:00
afbeelding van TomB

Tot nader order ben je op 18-jarige leeftijd volwassen en dus volledig verantwoordelijk voor je daden. Ik zie dan ook totaal het probleem niet. Hoe oud ben je zelf trouwens Pieter? :-) en heb je al eens met de R8 gereden? Daar is geen kunst aan. Wel als je snel wil gaan, maar dat geldt voor zowat iedere auto tegenwoordig ... Ze gaan bijna allemaal vlotjes over de 200km/u vandaag de dag. De analogie met performante motoren is trouwens te ver gezocht, want de eisen qua basisrijvaardigheid zijn compleet verschillend. Dat weet iedereen die al met dergelijke tweewielers heeft gereden. Een non-issue dus, als je het mij vraagt.

Yannick Degroeve 12:35
afbeelding van Yannick Degroeve

Bijna 90% van de supercars kan je besturen zonder moeite en als je al zou crashen is het gewoon het gebrek aan je limieten kennen. Neem nu de XKR-S die we onlangs hebben getest... met alle systemen aan trekt die overal zonder problemen een streepje en ga je als een pijl rechtdoor... geef iemand die dat gewend is dezelfde wagen zonder al die veiligheden en binnen de kortste keren hangt ie rond een boom.... rechtdoor met een burnout vertrekken is voor sommigen zelfs te moeilijk

Anonieme gebruiker 14:09
afbeelding van Anonieme gebruiker

Zalig toch, een unieke R8 mét invalidenkaart achter de voorruit. Hopelijk zal politierechter Dhondt dit YouTube filmke aanhalen in de motivatie van zijn strafbepaling.

anoniempje, x 17:48
afbeelding van anoniempje, x

Bijna vergeten :-D rechter Dhont haaaaat dit soort gevallen... als hij door hem berecht wordt dan staat er
hem niet veel leuks te wachten;;;;

TomB 21:13
afbeelding van TomB

@Mesoerrie: het punt dat ik probeerde te maken is dat er weldegelijk argumenten zijn om een krachtige motorfiets te koppelen aan bewezen rijvaardigheid. Zo'n voertuig vereist kunde, finesse en coordinatie die -bij gebrek aan deze- je snel je dood kan zijn. En dan spreek ik over gebruik in normaal verkeer, aan legale snelheden, maar wel in de meest uiteenlopende omtandigheden en alle weer. Bij een supersportwagen speelt ervaring veell minder. Opnieuw, niet om het volle potentieel te benutten! Gewoon om er mee door de verkeersstroom te geraken.

Yvesw 22:21
afbeelding van Yvesw

Laatste keer dat ik zag leefden we nog altijd niet in een communistisch land. Dus iedereen heeft het recht om te kopen/ gebruiken wat hij wil. Als dat nu een Audi R8 is of een iPhone... Meer woorden maak ik hieraan niet vuil. Krijg hier weer een "Mag je met een quad in de bebouwde kom rijden?" gevoel bij...

Quin 10:21
afbeelding van Quin

Zoals gezegd, geen enkele 18-jarige zou neen zeggen tegen zo'n cadeau, dus de fout ligt bij de ouders.
Deze R8 is vast niet het enige cadeau dat die kleine heeft gekregen. Rotverwend en denkt dat hij zich alles kan permitteren.

Voor de eerlijkheid moet ik er wel bij zeggen dat m'n ouders ook de helft hebben betaald van m'n eerste auto: een occassie Fiat Punto.
M'n tweede wagen, Alfa Romeo MiTo, heb ik volledig betaald (ik had dan al werk) en dat heeft toch een beter gevoel. Je bent zoiezo al voorzichtiger.

Anonieme gebruiker 11:37
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik zie hier 2 partijen die aansprakelijkheid delen: bestuurder zelf door zat te gaan rijden en de ouders die hem zijn speeltje hebben gegeven.
Als je even op Youtube zoekt zie je al verschillende filmkes waaruit duidelijk blijkt dat die mens het niet kan laten om even show te geven voor de camera. Het heeft in se niets met het ongeval te maken, maar het schetst een beeld van hoe de bestuurder zich gedraagt op de weg en dat beeld is allesbehalve positief...

Gelukkig voor hem leeft de vrouw nog, maar een (voorwaardelijke) gevangenisstraf en een lang rijverbod zijn hier wel op zijn plaats.

aansteller 16:17
afbeelding van aansteller

Ik heb hem gezien weekend van 1 mei afsluit skiseizoen Ischgl. (oostenrijk)
Hij verbleef als een groot manneke in hotel Trofana (5 sterren).........man kan maar amper verder dan zijn broek pissen.
's avonds in de disco de man uithangen door elke avond een fles champagne te bestellen van 15l met een bedrag van 3500€ het stuk.
Is dit een normale opvoeding? nee volgens mij niet.
Naar Ischgl ga je om te skiën of feesten maar niet om met uwe auto door het dorp te rijden voor een beetje op te vallen.

Ben een curieus wat zijn ouders gaan doen??

Anonieme gebruiker 21:37
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik ken Benjamin persoonlijk en hij studeert udd niet zo goed, maar hij verdient wel goed de kost in het bedrijf van zijn vader. Hij werkt 6 op 7 , soms zelf 7 op 7 en hij doet heel hard zijn best. Hij werkt ijverig. Wat gij gedaan heeft is fout, daar val niet over tepraten, maar hij heeft voor de r8 ook nog een bmw 1 serie en een volkswagen scirocco gehad, het kon dus evengoed met die wagens gebeurt zijn. Natuurlijk is zo een sportwagen wel aanzetten tot, maar als je het echt wil en er zelf
Voor werkt, hij heeft alle aanpassingen betaalt. ( guld bestikeing, was voordien grijs, chiptuning, andere uitlaat, andee velgen) het is dus niet de auto zijn fout maar van benjamin zelf.

Kenny 21:40
afbeelding van Kenny

Als ouder zou ik m'n 18 (of 20, whatever)-jarig kind zeker zo geen bak kopen. Dat is simpelweg onverantwoord. Als ik het geld had, dan kocht ik hem/haar met plezier een wagen, maar enkel iets wat mij als ouder aan staat. Enerzijds een grove fout van de ouders, anderzijds is zijn gedrag ook zeker niet goed te praten. Het verhaaltje verzinnen van een carjacking getuigt van zéér weinig verantwoordelijkheidszin. En dat in combinatie met zo'n bom is levensgevaarlijk.

Langs de andere kant, de jonge gasten die verantwoord omgaan met zo'n sportwagen kan je op één hand tellen denk ik, dat vergt toch enorm veel karakter... Ik zou er ook niet mee kunnen omgaan vrees ik.

Techno Patat 13:03
afbeelding van Techno Patat

Das waar michelangelo! Maar hij heeft er ook nog over gelogen! Dat ongeluk snap ik ergens nog, dat was gewoon een grove fout, dat gebeurt dikwijls met een jonge gast! En spijtig,genoeg vaak met fatale afloop!

Maar dat hij de schuld niet durft opnemen voor zn eigen daden getuigt imo van geen enkele zin voor verantwoordelijkheid! En als je de gevolgen van je daden probeert te ontlopen heeft iedere gazet het volste recht om die jongen zn reputatie te vernietigen! Want hij was ze in de eerste plek al niet waard! Een reputatie moet je verdienen door respect af te dwingen en te hebben, niet door eventjes een dure auto in foute kleuren te wrappen (gulf kleuren mogen bijna enkel op Porsche's en Aston Martin's imo!)!

Anonieme gebruiker 16:24
afbeelding van Anonieme gebruiker

Had dat ventje enige zin voor verantwoordelijkheid gehad, dan was dat ongeval niet eens gebeurd: zou hij niet hebben gedronken, geweten hebben dat hij niet alleen rondloopt op deze wereld, niet op een plaats voorbehouden voor gehandicapten parkeren, ... Het maakt niet uit waarmee je rijdt. Onze maatschappij en onze jeugd is gewoon om zeep, ze zijn teveel gewoon en ze willen het allemaal vandaag en nu.

Yvesw 17:12
afbeelding van Yvesw

@Anonieme gebruiker: Al kan je ook stellen dat de "oudere" generatie een bende hardleerse mensen zijn die amper de verkeersregels nog kennen en drinken/ bellen/ geen gordel dragen in de wagen 3x minder erg vinden dan de huidige jeugd. Als ik op de baan arrogante, egoïstische chauffeurs zie, zijn het 8 op 10 toch ouderen in hun geleasde BMW die het blijkbaar echt nodig vinden om 5 minuten eerder op hun werk aan te komen en denken dat ze door hun "maturiteit" het recht hebben om alle baanvakken tegelijk in te nemen...
Vroeger reden jongeren ook straalbezopen op de baan. Het verschil met nu is dat er toen misschien op heel de rit van Gent naar Antwerpen 15 wagens op de baan reden, tegenwoordig zijn er altijd en overal wagens te zien.

Dat "allemaal vandaag en nu willen" is inderdaad een gevolg van de maatschappij en de verspreiding van informatie, daar kan ik je niet op tegenspreken. Maar zeggen dat "onze jeugd om zeep is" vind ik toch een brug te ver. Lijkt mij eerder de eerste tekenen van ouderdomsverschijnselen... Ik ben zelf ook nog jong maar als ik de puberende schoolgaande jeugd zie, denk ik ook al bij mezelf "man wat is er met de jeugd gebeurd..."
En als je er over nadenkt, dachten ze dat waarschijnlijk over jou ook toen je jong was ;)

Deze persoon heeft niets te maken met heel het maatschappij debacle. Zulke mensen horen gewoon helemaal niet in onze maatschappij thuis. De rotte appels van de korf en een schande voor de jeugd.

Maar swat, ik ging hier eigenlijk geen woorden over vuil maken dus hierbij, mijn excuses ;)

Techno Patat 19:02
afbeelding van Techno Patat

Touché michelangelo! Dat ik daar niet aan dacht :(!

@Annoniem: Een beetje kort door de bocht niet? In jouw tijd had je toch ook rotte appels? We hebben ze hier nu ook en er zijn nog degelijke mensen! Er zijn honderden, wat zeg ik duizenden mensen die te lui zijn om werk te zoeken! En die zijn dikwijls ouder dan 18 ze!

Maar ik werk wel eventjes 12-14h per dag aan een hels tempo! Ik heb in die 3 jaar dat ik nu werk al 25 collega's zien passeren voor 1 jobke: Afwassen, eieren uitkloppen, fruit schellen, ... De simpele werkjes! En bijna geen enkele oudere WIL het doen omdat ze ook gewoon thuis kunnen zitten en 200 EUR minder verdienen dan nu!

Als mensen dan zeggen dat de jeugd om zeep is word ik gewoonweg KWAAD! Kijk verder dan de extreme gevallen die godvedomme op internet verschijnen! Kijk naar de jeugd die je niet ziet omdat ze versleten thuiskomen en nog amper energie hebben om nog een half uurtje TV te zien en een half uurtje op internet te surfen! Kijk eens wat verder dan hetgene dat je wil zien/het gemakkelijkst kan zien en geef dan pas commentaar op de jeugd die helemaal om zeep is!

Anonieme gebruiker 09:45
afbeelding van Anonieme gebruiker

Het had ook gemakkelijk met een andere auto gebeurd zijn. Er is gewoon zoveel commotie rond door het feit dat het met een Audi R8 is gebeurd.

Ik ken Benjamin persoonlijk. Hij heeft fouten gemaakt, maar het had ook kunnen gebeuren als hij niks had gedronken.

Groeten

Anonieme gebruiker 18:45
afbeelding van Anonieme gebruiker

"Off-topic" gaan van het eigenlijke ongeval, en in de plaats daarvan beginnen te lullen over "wat kan en niet kan"... Elke persoon met wat gezond verstand weet dat zo'n discussie gebaseerd is op "mening" en dus als het ware nooit uitgepraat is. Er moet gekeken worden naar de feiten: de bestuurder was dronken, reed te snel en met uiteindelijk een ongeval als resultaat.

De bestuurder heeft het ongeval zelf waarschijnlijk nooit gewild, maar ja toch is het gebeurd en zal hij de gevolgen ervan dragen. En één van die gevolgen is (spijtig genoeg) de bemoeizucht van de (riool)media en van mensen die het ongelooflijk boeiend vinden van andermans rekening te maken.

En wat betreft de auteur z'n vraag: er zullen altijd mensen zijn die hun kinderen zoiets cadeau geven. als een jongen van 20 jaar met z'n auto aan een hoge snelheid in iemand anders rijdt, dan ligt dat aan hem zelf en niet automatisch z'n opvoeding. Of dit nu met Renault clio is of een Ferrari, het blijft een ongeval.

Enigste conclusie die je kan trekken is dat bij veel mensen hun reacties, "objectiviteit" in het tweede geval niet primeert...

Groeten

Anonieme gebruiker 15:35
afbeelding van Anonieme gebruiker

omdat het een R8 is en de bestuurder een jonge gast is krijgt dit ongeval een speciaal karakter, wat volgens mij onterecht is.
Wat heeft het ongeval veroorzaakt? niet de extravagante cadeau, wel de rijgedrag van de persoon die de cadeau gekregen had.

Het kan wel zijn dat zo een cadeau, een sportauto en de leeftijd van de betrokkene factoren zijn die het rijgedrag beïnvloeden, zuiver hypothetisch. dus het blijft een hypothese. Want factoren zijn ook persoonsafhankelijk, mss wordt iemand wel beïnvloed door bepaalde factoren en een ander niet; en daarop oordelen is gewoonweg vooroordelen.

Een ander aspect die ik wel interessant vind zit in een simpele kansberekening. Zo een ongeval gebeurt heel zelden daarom dat het ook zo bekend raakt, dus het kan geen kwaad, het gebeurd zelden, waarom ermee inzitten? Het is wel waar dat er ook weinig jongeren zijn met zulke autos wat ook impliceert dat er minder andere ongevallen ,ceteris paribus, gebeuren; maar om daarvan uit te gaan dat de omgekeerde geval waar zou zijn is logisch onaanvaardbaar (nl: als a dan b, b ergo a; non sequitur)

en gewoonweg omdat 99% van de bevolking zelfde droom heeft mag de 1% die droom niet verwezenlijken??? (btw: argumentum ad populum - logisch onhoudbaar) en behalve dat als de schrijver van dit stuk zo graag een homogeniserende samenleving rechtvaardigt hiermee raad ik aan om naar een communistisch land te verhuizen want deze stuk lijkt mij niet echt liberalistisch beïnvloed.

PS: hoofdargument van heel het stuk is ook formeel foutief opgesteld in logische termen nl. (cum hoc ergo propter hoc; correlation implies causation).
Er zijn nog meer argumenten die niet echt kloppen, maar maakt niet veel uit want voor mij is dit stuk gewoon een mening, geen opinie en zeker geen visie. Opinies zijn onderbouwde meningen, maar hier zie ik geen onderbouwing. Het blijft maar een mening, dus uitermate subjectief. Moet kunnen, want wie zijn wij om anderen te "beoordelen" (btw dit is geen beoordeling maar een evaluatie) ;D

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws