Wat als: De V8 nooit zou verdwijnen?

Wat als? Yves Wouters

De V8 motor, voor sommigen het ultieme stuk engineering in het vooronder, voor anderen de aandrijving van de Amerikaanse rednecks en hun muscle cars. De brommende en krijsende achtcilinder heeft het hart gestolen van vele autoliefhebbers. Daarom een ode aan deze V-motor die diep in de autocultuur zit gebakken.

Ontstaan als een motor voor - hoe kan het ook anders - boten & vliegtuigen werd het potentieel ervan al snel gezien door autoconstructeurs. Frankrijk was de koploper op V8 gebied mede door Renault die in 1904 al V8 motoren bouwde voor vliegtuigen (andere tijden). In 1905 bouwde de - nu ter ziele gegane - Franse constructeur Darracq een speciale wagen om het wereldrecord snelheid te breken. De wagen had een V8 met een belachelijk grote inhoud. Op 30 december 1905 werd het wereldrecord gebroken met 176,46 km/u met de 25.416 cc grote V8.
Rolls-Royce deed rond die tijd ook een poging om V8 motoren toe te laten in hun luxe kajuiten. Het bleef echter bij drie exemplaren waarna ze terug overschakelden naar zes-in-lijn motoren.

Wat als? Yves Wouters

Redneck V8 power

Het duurde tot 1932 voor de Amerikanen volop aan de V8 gingen. Toegegeven, voordien had je al Cadillac, Oldsmobile en Chevrolet die een V8 in het gamma hadden, maar het was - Amerikaanse wonderboy Henry Ford - die voor de acht big bangs zorgde. Ford introduceerde dat jaar hun "en block" ofte V8 motor uit één stuk. De flathead V8 werd in zo'n grote aantallen geproduceerd dat het de grootste commerciële V8 was in die tijd. Tot en met vandaag zijn de Hot Rod boys gek van deze motoren.

Wat als? Yves Wouters

De middenklasse moet boeten

Nu bijna tachtig jaar later lijkt de V8 wel aan zijn laatste decennium bezig. Volgens Volvo zijn het motoren uit het dinosaurustijdperk, de Formule 1 stapt volgend jaar ook af van de acht cilinders om zescilinders met drukvoeding achter de piloot te lepelen en bij de Duitse drie is het ook maar een kwestie van tijd voor de V8 uit het gamma verdwijnt. Vergelijk de V8 dan ook met de middenklasse in het huidige economisch klimaat. Voor vier- en zescilinders is er plaats en begrip. De extreme V12's blijven ook in leven dankzij de rijken op de wereld. Maar de V8? Die moet boeten. Het zwarte schaap van de motorwereld.

Wat als? Yves Wouters

Er is echter hoop. tot nu toe krijgen we - te midden van de downsizing crisis - nog enkele heerlijke wagens met V8 motor. Denk maar aan de Aston Martin V8 Vantage, de Audi RS6, de Ferrari 458 Italia en de Mercedes SLS AMG.
Daarom, een ode aan de heerlijke V8 in al zijn vormen en klanken:

Wat is volgens jou de lekkerst klinkende V8 op deze aardbol? Laat het weten in de comments.

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
Dequal 15:28
afbeelding van Dequal

Maserati Quattroporte duh!

Carlos 15:40
afbeelding van Carlos

In mijn ogen is Ferrari de slechts klinkende van allemaal. Bij andere hoor je een leuke gebrom wat bij een sportwagen zoals Ferrari niet het geval is.
In het geval van Mercedes en Audi klinken daar de V8'en als muziek in de oren. Al vind ik de Audi wat doffer, gedempt klinken tov dan Mercedes.

However! De best klinkende V8 zijn deze van de oude muscle cars. Waarbij een kleine duw op de rechter pedaal er zo een gebrul uit komt dat het chassis uit elkaar valt :D

Yvesw 18:19
afbeelding van Yvesw

Héla, enkel V8'en hier hé :-p Nee, de Murci is inderdaad de best klinkende V12.... In the world. :-)

Techno Patat 19:59
afbeelding van Techno Patat

Neem het van mij aan, een Pagani Zonda (en al zeker de R, maar ook 'gewone' F) is de best klinkende V12 die er is! Ik heb beiden al gehoord (vandaag nog aventador zelfs) en de Zonda steekt overal met kop en schouders boven uit!

Best klinkende V8 moet wel een Maserati zijn denk ik! Al klinkt de V8 vantage ook niet slecht! Maar geen Ferrari: ze klinken zeker niet slecht, maar ik heb het meer voor de V8 roffel/bulder dan voor de screamer (om dezelfde reden verkies ik de C63 alrijd boven de M3! )!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws