Waarom Mercedes terug een zes-in-lijn moet maken

Mercedes-zes-in-lijn

Good news everyone, Mercedes plant een terugkeer van de zes-in-lijn in hun gamma. Voor velen niet meteen een reden om blikken Bratwurst open te kraken, maar toch heeft die motor een belangrijke plaats bij het merk.

De nieuwe zes-in-lijn gaat debuteren in de nieuwe E-klasse die ergens in 2016 het levenslicht gaat zien. Daarna zal hij ook zijn weg vinden in een facelift van de C-klasse in 2017. Opvallend aan de zes-in-lijn is zijn modulair karakter. In mensentaal: Mercedes zal er ook een drie- en viercilinder afgeleide van maken.

Uit de geschiedenisboeken

Hoewel zes-in-lijn meestal geassocieerd wordt met BMW, gebruikte Mercedes tot midden de jaren negentig ook een zes-in-lijn. Enkele van de meest memorabele modellen uit de geschiedenis van het merk hadden zes cilinders vlak in een groepje. De bekendste zes-in-lijn Mercedes moet wel de 300SL Gullwing zijn. Tot op heden volgens velen één van de knapste wagens die de wereld ooit heeft mogen aanschouwen.

Niet enkel Mercedes heeft een band met de zes-in-lijn, ook - huistuner - AMG heeft een historie met deze motor. De C36 was AMG's eerst officiële wagen en had meteen ook zes cilinders in lijn onder de kap.

Mercedes-zes-in-lijn

Exit V6?

Waarom Mercedes nu terug een zes-in-lijn aan het bouwen is kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wel zien we in vrachtwagenland dat ze daar ook massaal terug overstappen op een zes-in-lijn. Dit omdat die motoren, met alle huidige eco-aanpassingen, beter koel zijn te houden dan een V6. Met de huidige technologie zijn ze ook een stuk compacter te maken. Dus de oorspronkelijke winst die ze haalden met een kleinere V6-motor is ook niet meer van toepassing.

Mercedes-zes-in-lijn

Maken die handel

Onder het mom "alles beter dan een viercilinder", kunnen we enkel maar juichen bij het idee dat Mercedes een compleet nieuwe motor aan het ontwikkelen is. Zeker omdat je hierdoor weet dat het merk nog wel een tiental jaartjes blijft geloven in motoren met meer dan vier cilinders (in tegenstelling tot Volvo). En geeft nu toe, zo'n zes-in-lijn heeft een geweldige sound. Wij kunnen niet wachten op een AMG-variant van de motor.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws