Vraag: Welke wagens sturen kracht naar de verkeerde wielen?

vraag-aandrijving

We kwamen niets te kort in de Peugeot RCZ R die we onlangs konden testen. Toch bleven we constant denken dat hij misschien nog twee keer zo begeerlijk zou zijn met achterwielaandrijving. Nu we vandaag ook nog eens een Veloster met middenmotor en achterwielaandrijving zagen voorbijkomen, is het tijd om de vraag te stellen: Welke wagens sturen hun kracht naar de verkeerde wielen?

Je kan natuurlijk fan zijn van constant achterstevoren staan en zeggen dat alle wagens achterwielaandrijving moeten hebben. Toch is dat niet helemaal realistisch. Veel van de kleine dagdagelijkse gebakjes doen het meer dan goed met voorwielaandrijving. Meer nog, kijk naar de Renault Mégane RS, het meest heerlijke voorwielaangedreven voertuig.

De grens ligt iets subtieler, meer in de regionen van 'wat als'. Neem de Lamborghini Huracán, een geweldig ding, maar stiekem wil je hem toch met achterwielaandrijving. Anderzijds heb je de BMW M5/ M6. Twee wagens die praktisch genoeg zijn om dagdagelijks ingezet te kunnen worden, buiten de bombast van een motor gerekend. Vierwielaandrijving zou deze wagens goed doen. Een verhaal dat Audi al jaren snapt en dat Mercedes sinds kort ook toepast op haar meest performante sedans.

Daarom dus:
Welke wagen stuurt zijn kracht volgens jullie naar de verkeerde wielen?

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Kenny 21:44
afbeelding van Kenny

Ik weet dat de quattro-aandrijving het stokpaardje van Audi is, maar toch zou ik doodgraag een RWD-variant van de RS4-5-6 willen zien! Diep vanbinnen moet Audi toch jaloers zijn op de happy tails van de AMG's en de //M's...
De nieuwe S3 mag dan weer eens FWD zijn. Een mechanische sper ertussen, het meergewicht van de 4WD overboord, en gaan :-) Langs de andere kant heb je daar binnenkort de Leon Cupra voor.

Waar verder de aandrijving nog mag omgezwierd worden: de BMW 2 Active Tourer! Hoe kan BMW de kans laten liggen om een leuk rijdende monovolume te verkopen...

Wim 08:44
afbeelding van Wim

een Mini rijdt toch ook leuk(en zovelen FWD auto's)? :) Niets op tegen. En de RS7 die tot 85% vd power naar achteren kan krijgt in koud regenweer heeft zeker en vast een happy tail bij het optrekken :) Dat hij zichzelf rechttrekt met de voorwielen vind ik in real life juist een voordeel. Daarom biedt AMG nu ook de AWD versies.

Stefan 15:11
afbeelding van Stefan

RWD geniet mijn voorkeur en dus in mijn ogen is de rest 'verkeerd'. Rijgedrag daarvan is trouwens door de jaren heen heel hard geëvolueerd: mijn eerste achterwielaandrijver (BMW E30) kleefde bij droog weer als een spin met Pattex aan de poten aan de weg, maar bij regenweer was het extra opletten geblazen. Met mijn huidige (BMW 3-serie, voorlaatste generatie) kan je dankzij alle elektronica die er en zit al straffe dingen doen vooraleer ie gek doet, of het nu nat of droog regenweer is. Ik heb ooit op het punt gestaan om een Alfa Romeo Brera aan te schaffen, maar tijdens een proefrit sloeg die voorwielaandrijving zo hard tegen, dat ik besloot om bij BMW te blijven.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws