Warm weekend zorgt ook voor oververhitte auto's

vab-temperatuur_2

Dit weekend pieken de temperaturen weer. We denken dan allemaal aan zwembaden en terrasjes maar VAB wil ons erop wijzen dat de wagentemperatuur daarbij tot een veelvoud van de buitentemperatuur kan stijgen.

VAB deed de test en kwam tot de constatering dat bij een buitentemperatuur van 31°C de temperatuur in de wagen serieus kan oplopen. Wie rondrijdt kan tegenwoordig gewoon de airco opzetten om wat verkoeling te zoeken, wie zijn wagen parkeert komt later terug in een oven.

zweten maar

VAB parkeerde drie auto's op een zonovergoten plaats en mat de temperaturen bij alledrie. De eerste wagen is zwart, de tweede eveneens maar heeft een zonnescherm en de derde wagen heeft een witte kleur. Zes uur lang stonden de auto’s te braden en elk uur werd de binnentemperatuur en de contacttemperatuur van het stuur, zetels en dashboard gemeten.

Al na één uur ligt de binnentemperatuur 24 procent hoger dan de buitentemperatuur. Na bijna zes uur werd in de zwarte auto een temperatuur van 92°C op het dashboard gemeten, het stuur is 80 graden warm. Bij de zwarte-auto-met-zonnescherm werden respectievelijk 63 en 60 graden gemeten.De binnentemperatuur bij beide zwarte auto's bedroeg 50 graden, terwijl de witte auto een binnentemperatuur van 46 graden laat opmeten. De contacttemperatuur van die auto verschilt amper met die van de zwarte wagen.

verminderde concentratie

Voor baby's zijn de hoge temperaturen extra gevaarlijk. Hun lichaamstemperatuur loopt sneller op dan bij volwassenen. Toch is het voor iedereen niet goed als het te warm is; onze hersenen bestaan voor 85 procent uit water, wanneer dat vochtpercentage met twee procent zakt daalt de energieproductie en tegelijk ook het concentratievermogen.

Lees ook ons artikel over het gebruik van airco in de wagen

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Tags

vab

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Techno Patat 15:50
afbeelding van Techno Patat

Dat warm weekend zorgt niet enkel voor oververhitte auto's, het maakt het ook wak aan de zak ze :D!

Goed dat dat zonnescherm wel helpt tegen contacttemperaturen, en vooral goed dat ik dat weet :P! Want nu is dat een hel in een volledig zwarte auto! Al een sjans dat ik de 4 ruiten naar beneden kan doen via de sleutel terwijl ik er naartoe wandel, dat scheelt al wat in die eerste hitte!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws