Saab-icoon Eric Carlsson is niet meer [1929-2015)

carlsson-on-the-roof

Carlsson på taket is niet meer. De bijna legendarische SAAB-rallyrijder is gisteren overleden op 86-jarige leeftijd overleden na een korte ziekte.

Carlsson po watte? horen we je nu denken, hoewel bovenstaande afbeelding zowat het summum van zijn carrière vervat. De rustige Zweed was in de jaren '50 en '60 rallyrijder voor SAAB en behaalde met een aantal modellen behoorlijk wat successen.

Zo behaalde hij in een SAAB 93 de overwinning in de 1000 Lakes Rally in Finland in 1957 en reed hij ook naar de eerste plaats in de Griekse Akropolis-rally met een SAAB 96 in 1961. Ook de Rally va Monte Carlo mocht hij met een SAAB 96 op zijn naam schrijven, in 1963 was dat. Hij trouwde in 1963 met Pat Moss, de jongere zus van Stirling Moss. Zij overleed al in 2008.

De bijnaam "Carlsson på taket" ("Carlsson op z'n dak")kreeg hij omdat hij er ettelijke malen in slaagde om de rally-SAABs waarin hij reed op hun dak te laten eindigen, zonder er zelf met al teveel kleerscheuren van af te komen. De bijnaam ontleende men aan een animatiereeks van Astrid Lindgren. Je weet wel, van Pipi Langkous.

Na zijn actieve carrière in de rallywereld bleef Carlsson verbonden aan SAAB en verzorgde hij voor het Zweedse merk heel wat public relationsactiviteiten dankzij de naam die hij opbouwde tijdens het rallyrijden.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws