Supercomputer in je wagen: Nvidia Drive PX2

px2_drivenet_nvidia_1

Nvidia - de Amerikaanse gigant bekend van zijn grafische kaarten voor in de computer - heeft op de Consumer Electronics Show in Las Vegas een supercomputer voor in de auto voorgesteld, ideaal voor veeleisende zelf rijdende wagens dus.

De Nvidia Drive PX2 is ondertussen al de tweede generatie van de speciale in-car computer. Bestaande uit 12 CPU cores - je eigen computer heeft er waarschijnlijk maar twee of vier - moet de PX2 het brein van de toekomstige zelf rijdende wagens worden.

Volgens de CEO van Nvidia Jen-Hsun Huang is het de eerste supercomputer gemaakt voor de in de auto. Zo'n rekenkracht is niet alleen nodig voor het rijden maar ook voor het zogenaamde deep learning waarbij de wagen zelf leert wat hij moet doen als er bijvoorbeeld een kind op het straat loopt.

Huang wil de zelf rijdende wagens van de toekomst niet alleen vlekkeloos laten rijden op verlaten wegen in de woestijn maar ook in een drukke stad, waar er honderden andere variabelen bijkomen.

De Drive PX2 heeft daar in ieder geval genoeg rekenkracht voor met maar liefst 8 Teraflops. Nee, teraflops zijn niet de recente films van M. Night Shyamalan maar wel een eenheid waarin we de snelheid van een processor uitdrukken. Een teraflop is gelijk aan 1 miljoen miljoen (1012) floating point (zwevende komma) bewerkingen per seconde. Ter vergelijking, die van de Playstation 4 haalt nog geen 4 Teraflops en om aan dezelfde snelheid te komen moet je maar liefst 6 Nvidia Titan X grafische kaarten van elk om en bij de 1.000 euro kopen.

Samen met de nieuwe PX2 stelde Nvidia ook DIGITS voor, hun eigen systeem voor deep learning waarbij de wagens alles dat ze leren ook delen met wagens in de geburen. Nvidia gebruikt het systeem nu al in hun eigen testvoertuigen en kan vijf verschillende objecten onderscheiden, waaronder ook motorrijders en voetgangers.

Voorlopig is Volvo de enige die de gloednieuwe PX2 ook zal gebruiken in toekomstige zelf rijdende wagens, andere autofabrikanten hebben nog niets bevestigd.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws